Jelentkezés az Ünnepi Könyvhét hivatalos könyvjegyzékére

Jelentkezés a 87. Ünnepi Könyvhét és a hozzá kapcsolódó 15. Gyermekkönyvnapok hivatalos listájára

Jogelődünk, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete 1927-es miskolci nagygyűlésén terjesztette elő Supka Géza, az országos könyvünnepek alapjait lerakó javaslatát. Ennek szellemében a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 1929 óta, immáron 87. alkalommal, alapítóként szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet. Az idei Ünnepi Könyvhét és a hozzá kapcsolódó 15. Gyermekkönyvnapok 2016. június 9-13. között kerül megrendezésre, melynek központi helyszíne idén is a Vörösmarty tér és a térbe torkolló utcák térhez közeli része. Az országos megnyitó az idén Gyulán lesz.

Szíves tájékoztatására jelezzük, hogy az ünnepi könyvheti szabályzat elérhető és letölthető a www.mkke.hu oldalon, a Programok/Éves programok menüpont alatt, az Ünnepi Könyvhétre vonatkozó bekezdésben.

Szeretnénk felhívni szíves figyelmüket a szabályzat könyvheti listához kapcsolódó szempontjaira, melyek közül említünk néhány fontos elemet:

  • - az Ünnepi Könyvhét alapítása óta elsősorban a kortárs magyar irodalom ünnepe, így könyvheti mű lehet minden élő magyar szerző első kiadású műve, valamint a klasszikus magyar irodalom új kiadásai;

  • - az Ünnepi Könyvhét szerves része a Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozata, s értelemszerűen a gyermekek és a fiatalok számára készült újdonságok.
 
Ezúton tisztelettel kérünk minden könyvkiadót, hogy az ünnepi könyvheti szabályzat 2. pontjában foglaltak szerinti jelentkezésüket, tehát a kortárs magyar szerzők első kiadású, valamint klasszikus írók műveinek listára javasolt nyomtatott és hangoskönyveik adatait mostantól folyamatosan, de legkésőbb

2016. március 25-ig

címünkre (1073 Budapest, Kertész utca 41. vagy festival@mkke.hu eljuttatni szíveskedjenek. (Előfordulhat, hogy a jelentkezés – technikai okokból – nem érkezik meg hozzánk. Ezért kérjük, hogy telefonon ellenőrizzék megérkezését.) Egy kiadótól maximum 12 cím kerülhet fel a könyvheti listára. Tisztelettel és nyomatékosan kérjük, hogy a határidőt szíveskedjenek betartani!

A beküldendő adatokat az alábbi linken mellékelt adatlapon szíveskedjenek címenként rendelkezésünkre bocsátani. Tisztelettel kérjük, hogy a tartalmi ismertető ne haladja meg az adatlapon lévő négy sort, tehát szíveskedjenek a műről lényegre törő, szabatos szöveget adni.(Az adatlapon feltüntettük a műfaji besoroláshoz a fő tematikai csoportokat. Kérjük, hogy legyenek szívesek – ha csak lehet – eszerint elhelyezni a címeket). A listára került könyvcímekről értesítjük a kiadókat, hogy a nyomdákkal és a könyvkereskedőkkel szerződéseiket idejében megköthessék. 

Az adatlap innen letölthető.

A könyvheti prospektusban való megjelenés költségéhez a kiadók könyvcímenként járulnak hozzá, amelynek önköltsége a beérkező címek számának, tehát a terjedelemnek és a példányszám iránti igénynek a függvénye. A prospektusban, tekintettel a Gyermekkönyvnapok szerves kapcsolódására, a gyermek- és ifjúsági kiadványokat külön, kiemelten, hangsúlyosan szerepeltetjük.

A könyvheti újdonságokat tartalmazó, színes, tematikus prospektusokat elküldjük a fővárosi és az immár több mint 80 vidéki könyvheti helyszínre, s az Ünnepi Könyvhét határon túli rendezvényeire is. Miután a könyvterjesztő cégek rendeléseinek is köszönhetően a könyvesboltokba is eljut a prospektus, úgy tervezzük, hogy 20.000 példányt nyomtatunk.

Tisztelettel kérjük, hogy csak olyan kiadványokat nevezzenek, amelyek könyvheti megjelenését garantálni tudják, s a könyvheti listára kerülő műveket a könyvhét nyitónapja előtti hétnél korábban ne hozzák forgalomba.

Szíves tájékoztatásukra közöljük, hogy a pavilonok bérlésével kapcsolatos tudnivalókat rövidesen közzétesszük.