Mi mind a Charlie Hebdo vagyunk

Párizsban egy szatirikus lap szerkesztőségét iszlám terroristák brutálisan meggyilkolták. A világ könyvszervezeteit, könyves társaságait tömörítő International Publishers Association, amelynek Egyesülésünk is tagja, közleményt adott ki, s juttatott el minden tagjának. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének minden tagja kiáll a kritika joga, a véleménynyilvánítás szabadsága, a különböző kultúrák és vallások békés egymás mellett élése mellett, s mélységesen elítéli az ezen alapértékekkel szembeni bármilyen agressziót.
 
MI MIND A CHARLIE HEBDO VAGYUNK
Arab és nemzetközi kiadók összefogása a szólásszabadság védelmében
Genf, 2015. január 7.
 
A nemzetközi kiadói közösség "Ez a támadás rettenetes bűntett az emberiség, a szólás szabadsága, az iszlám hit és a muszlim emberek ellen." - nyilatkozta Ibrahim El Moallem, a Dar El Shorouk, a legnagyobb arab kiadóvállalat elnöke. "Ez egy, a civilizáció ellen intézett támadás."
 
Az IPA elnöke, Richard Charkin (Bloomsbury) így nyilatkozott: "A Charlie Hebdo elleni támadás a kiadói világ alapértékei, a szólásszabadság, a publikálás szabadsága, a kritikához és a vitához való jog ellen intézett támadás. Az IPA arra szólít fel minden kiadót, szerzőt, újságírót és karikaturistát, hogy fogjanak össze és védjék meg ezeket az értékeket. Mi mind a Charlie Hebdo vagyunk."
 
Vincent Montagne, az SNE, a francia könyvkiadók szövetsége elnöke: "Mélyen megdöbbentett minket a mai gyilkos támadás a szerzők, újságírók és karikaturisták ellen. Nem a barbárságé és a fanatizmusé lesz az utolsó szó."
 
Ola Wallin, az IPA Publikálás Szabadsága bizottságának elnöke: "A mai párizsi merénylet az egész kiadói ipar elleni támadás. A Charlie Hebdo munkatársai a szólás szabadságáért áldozták az életüket."
 
Jens Bammel, az IPA főtitkára így nyilatkozott: "Nem engedhető meg, hogy radikális kisebbségek besározzák azt az üzenetet, amely minden nagyobb vallási irányzat közös sajátja: a béke, az együttérzés, a szeretet és a tisztelet üzenetét. A kiadói világ együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak."