Az Európai Unió Irodalmi Díjának 2024-es jelöltjei

Az Európai Unió Irodalmi Díjának 2024-es jelöltjei

Az Európai Unió Irodalmi Díját (EUPL) az Európai Unió tagállamai és további európai országok feltörekvő szerzőinek elismerésére hozták létre. Az Európai Unió Kreatív Európa programjában részt vevő 41 ország bevonásával kiemelkedő új irodalmi tehetségeket díjaznak, az érintett országok három éves ciklusban kerülnek sorra.

A díj az európai kortárs szépirodalom kreativitására és sokszínűségére hívja fel a figyelmet, célja az európai irodalom népszerűsítése és az érdeklődés felkeltése a nemzetközi irodalom iránt.

Az EUPL Konzorcium a mai napon büszkén jelenti be az idei év jelöltjeinek listáját, melyben minden résztvevő országnak egy jelöltje szerepel. A szerzőket és regényeiket olyan nemzeti szervezetek jelölték, melyek jól ismerik hazájuk irodalmi színterét, és részt vesznek országuk irodalmának külföldi népszerűsítésében.

A 2024-es év jelöltjei:

Albánia: Rita PetroLindur së prapthi, Kiadó: Onufri

Bulgária: Todor Todorov, Хагабула, Kiadó: Janet 45

Dánia: Theis Ørntoft, Jordisk, Kiadó: Gyldendal

Hollandia: Sholeh RezazadehIk ken een berg die op me wacht, Kiadó: Ambo|Anthos

Izland: María Elísabet BragadóttirSápufuglinn, Kiadó: Una útgáfuhús

Lettország: Daina TabūnaRaganas, Kiadó: Ascendum

Magyarország: Puskás PanniMegmenteni bárkit, Kiadó: Magvető

Málta: Aleks Farrugia, Ir-Re Borg, Kiadó: SKS

Németország: Deniz UtluVaters Meer, Kiadó: Suhrkamp

Portugália: Gabriela Ruivo, Lei da gravidade, Kiadó: Porto Editora

Szerbia: Bojan KrivokapićVila Fazanka, Kiadó: Areté

Szlovénia: Tina VrščajNa klancu, Kiadó: Cankarjeva založba

Tunézia: Arbia BrahamJebel El Milh, Kiadó: Editions Arabesques

Az zsűri hét tagja a jelölt művekkel történő megismerkedés után a következő hónapban dönt arról, hogy kinek ítéli idén az EUPL díjat és az öt különdíjat. A 2024-es EUPL-díj és a különdíjak nyerteseit 2024. április 4-én 17:00-kor jelentik be a Brüsszeli Könyvvásár keretein belül zajló ünnepélyes ceremónián.

A jelölt művek és szerzőik népszerűsítésének célja, hogy a művek minél szélesebb és sokszínűbb közönséghez jussanak el és földrajzi és nyelvi határokat átlépve érjenek el minél több olvasót.

Az EUPL-t az Európai Kiadók Szövetségéből (FEP) és az Európai és Nemzetközi Könyvterjesztők Szövetségéből (EIBF) álló konzorcium szervezi, az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával.