Az MKKE közleménye a 95. Ünnepi Könyvhétről

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén 95. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar irodalom legnagyobb szabadtéri eseményét, az Ünnepi Könyvhetet és 23. alkalommal a Gyermekkönyvnapokat. Az év egyik legfontosabb irodalmi rendezvénysorozatára ebben az évben június 13–16. között kerül sor a Vörösmarty tér, a Vigadó tér és a Duna-korzó területén.

A 95. Ünnepi Könyvhét megnyitó programja június 13-án 16 órakor kezdődik a Vörösmarty téren: a díszegyenruhába öltözött Tűzoltózenekar zenés bevonulása után Gál Katalin, az MKKE elnöke köszönti a látogatókat. Ezt követően Nádasdy Ádám nyelvész, költő, műfordító nyitja meg a Könyvhetet, majd Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere mond ünnepi köszöntőt. Ezután kerül sor a Szép Magyar Könyv 2023 verseny ünnepélyes díjátadójára. A nyitó nap estéjén Dés László-Dés András és Grecsó Krisztián mutatják be Lányos és fiús apák című előadásukat a Vörösmarty téri színpadon.

A négynapos rendezvényt közel 100 színpadi program, a résztvevő könyvkiadók műsorkínálata és könnyűzenei koncertek színesítik. A három helyszínen 170 kiállító 150 standdal és több mint 1000 dedikálással várja az érdeklődőket idén.

A megszokott módon elérhető lesz a Könyvhetet kísérő kiadvány, a Könyvheti Prospektus, melynek nyomtatott verziójából a helyszínen, online formában pedig az Ünnepi Könyvhét weboldalán tájékozódhatnak az olvasók az újdonságokról. A Könyvheti Jegyzékre ebben az évben is – a hagyományoknak megfelelően – 2024 januárjától megjelenő, magyar nyelven, magyar szerzőtől származó első kiadású művek, illetve klasszikus magyar nyelvű, magyar szerzőjű művek átdolgozott kiadásai, új adaptációi kerülnek fel. A Könyvheti Jegyzéket online formában érheti el az érdeklődő olvasóközönség, a könyvheti honlap rovatait folyamatosan töltjük fel (www.unnepikonyvhet.hu).