Elhunyt Csukás István

A gyermekirodalom ikonikus alakja már nincs köztünk.

2020. február 24-én, életének 84. évében elhunyt a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író, a Digitális Irodalmi Akadémia tagja, Csukás István.

Kisújszálláson született 1936. április 2-án. A háború után családja igen elszegényedett, ebből jelentett neki kiutat a hegedülés, ám mégsem lett hegedűművész, bármilyen színvonalas képzést is kapott a békéstarhosi zeneiskolában. Inkább jogi egyetemre jelentkezett Budapesten, majd váltott a bölcsészkarra. Közben megjelentek első versei, irodalmi segédmunkából élt, végül nem fejezte be az egyetemet. Dolgozott lapoknál, a televíziónál, 1978–1985 között a Móra Kiadó főszerkesztője volt.

Csukas Istvan

Csukás István (Fotó: Végh László)

A gyermekirodalom felé Kormos István hatására fordult, ettől fogva kezdett el versek mellett meséket is írni. 1975-ben hatalmas sikert aratott a regényén alapuló Keménykalap és krumpliorr c. játékfilm. A papíron kívül a tévéképernyőt is meghódította mesealakjaival, a teljesség igénye nélkül: Süsüvel, Pom Pommal, Gombóc Artúrral.

Forrás: litera.hu, Wikipedia