Frankfurti Könyvvásár 2018: 109 ország, 7503 kiállító, 285024 vendég

Frankfurti Könyvvásár 2018: 109 ország, 7503 kiállító, 285024 vendég

Október 10. és 14. között zajlott a világ legnagyobb könyves találkozója, az idén 70. alkalommal megrendezett Frankfurti Nemzetközi Könyvvásár.

Erre az öt napra "tábort vert" itt a világ sok ismert írója, fontos kiadója, könyvnyomdája, papírgyártója, a nyomtatott és digitális tartalmak szinte minden közreműködője. A magyar pavilont ebben az évben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése építette, amelyről a frankfurti visszajelzések alapján elmondhatjuk, hogy tetszett a látogatóknak és a kiállítóknak, és méltó módon hozzájárult a pozitív országimázshoz. Szerették a BooKRKids által készített grafikákat, keresték a kiadók katalógusait, elégedettek voltak az idei stand nyitottságával. Ebben az évben több angol illetve német nyelvű kiadványt küldtek a kiállításra a kiadók, így sok külföldit láthattunk böngészni a polcok mellett, de a magyar nyelvű könyveknek is nagy sikere volt. Ami nagyon hiányzott, az a tematikus magyar kiadói katalógus, sokan keresték, s bár senki sem ment el címek, e-mail címek nélkül az információs asztaltól, hatékonyabb és elegánsabb módja lett volna a tájékoztatásnak egy nyomtatott katalógus vagy legalább egy pendrive, amit az érdeklődők kezébe lehet adni. Ez mindenképpen feladat a jövőre nézve.

A kiadók képviselői közül sokan személyesen is részt vettek a szakmai napokon. Voltak, akik találkozók tucatjait bonyolították le a vásár ideje alatt, mások a bemutatkozásra helyezték a hangsúlyt, s voltak olyanok is, akik a meglevő kapcsolataik ápolására használták fel a vásár kínálta alkalmat. A magyar stand azon túl, hogy reprezentálta az ország könyvkiadását, találkozóhelye és afféle bázisa volt a vásár ideje alatt a szakmai napokon részt vevő  kiadóknak és nyomdáknak,  szombaton és vasárnap pedig az idelátogató, magyar nyelvű kiadványokat kereső frankfurti magyaroknak.

A kulturális programokat idén a stuttgarti magyar intézet szervezte: Danyi Zoltán, Kiss Noémi és Márton László köteteinek bemutatója a Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Programjának támogatásával ezúttal a könyvvásár pódiumain valósult meg. A magyar stand csütörtöki nyitó fogadásán dr. Gál Katalin MKKE elnök, Fekete Péter, az EMMI kulturális államtitkára, valamint Szegner Balázs düsseldorfi főkonzul mondott köszöntőt. A hétvégén már az olvasók özönlötték el a vásár csarnokait, s a magyar standon elsősorban a németországi magyarok lapozgatták a könyveket.

Már hétfőn megérkeztek az első statisztikák erről a gigantikus vásárról:  az öt nap alatt  közel 285000 látogató, 109 ország kiadói és nyomda- valamint papíripari cégei voltak jelen, 10000 újságíró és blogger fordult meg a frankfurti kiállítási pavilonokban, s több, mint 4000, a könyvek köré szervezett rendezvény volt.