Hathatós kormányzati intézkedéseket sürget az MKKE a könyvágazat megmentésére

Gál Katalin, az MKKE elnöke levélben fordult Demeter Szilárdhoz, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztoshoz, Fekete Péter kultúráért  felelős államtitkárhoz és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszterhez, ismertetve a koronavírus járvány hatásait, a könyvágazat kritikus helyzetét. Levelében azonnali kormányzati intézkedéseket sürget, konkrét  intézkedési tervet javasol a könyvágazatban tevékenykedő munkaadók, munkavállalók, könyvszakmai vállalkozások megsegítésére.

Demeter Szilárd úr

a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztos részére

Tisztelt Miniszteri Biztos Úr,

Megkeresésére összefoglalom a magyar könyvszakma kéréseit. Nem fejteném ki a helyzet ismert körülményeit, de utalnék a legfontosabbakra.

Magyarországon a könyvkiadás- és kereskedelem és a hozzáfűződő egyéb tevékenységegyüttes a nemzeti kreatív ipar egyik legjelentősebb zászlóshajója. A szakma által kitermelt áru, a könyv eszmei értéke messze meghaladja a pénzben kifejezhető értékét. Így is, a közoktatási tankönyvek nélkül 50 milliárd forint évi könyvforgalmat realizál.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének 128 tagvállalata van – tagjai között tudja a kiadás, kereskedelem jelentős szereplőit és két nagy nyomdát is. Könyvkiadóink a megjelenő könyvek mintegy 85-90 százalékát állítják elő.

A szakmát érintő 2008-as gazdasági válságból és néhány nagy cég csődje miatt éppen feltápászkodóban volt, amikor lecsapott a járvány. Jelenleg valamennyi könyvesbolt bezárt, bár az online értékesítés még korlátozott mértékben folytatódik. A könyviparban dolgozó 20 000 körüli munkavállaló – alkalmazott és vállalkozó – élete pillanatok alatt megváltozott. A munkaadó vállalkozások szinte mind a kkv kategóriába tartoznak, nagyon sok a családi mikrovállalkozás.

Az alábbi intézkedések, amelyek egyaránt érintik a munkaadókat, vállalkozásokat, különböző formában (vállalkozók, alkalmazottak) a munkavállalókat, hozzájárulhatnak a szakma, valamint a nemzeti könyvkultúra fennmaradásához.

•             Mindkét oldalt (munkaadó és -vállaló) érintő közterhek, adók fizetésének felfüggesztése az év végéig.

•             A nettó minimálbér biztosítása valamennyi alkalmazott munkavállaló részére. Ugyanennyi támogatás biztosítása a katás, ekhós formában dolgozó munkavállalóknak az év végéig.

•             A munkaadó vállalkozások kiesett árbevételének kompenzálása, a tavalyi év mindenkori időszakát bázisként tekintve legalább az egyéb rezsiköltségek fedezésére elegendő mértékben a veszélyhelyzet végéig. A becsült bevételkiesés volumenének felmérése tagszervezeteink körében jelenleg zajlik. Az árbevétel kiesés 40–90 százalékos csökkenése várható.

•             Kiemelt mértékű gazdasági mentőöv összeállítása a könyvszakmában legalább 5 éve működő mikrovállalkozások – ezek legtöbbször családi vállalkozások – részére. Ennek tartalmaznia kellene egy vissza nem térítendő támogatást is.

•             Az újrakezdéshez jó hitelekre lesz szükség, illetve a meglévő hitelek „átprogramozására”; állami garanciavállalás, 3-5-7 éves futamidő, kamatmentesség, az első évben törlesztési moratórium, forgóeszköz, működési költségek kiegészítése, fejlesztés egyaránt legyen a felhasználási célok között.

•             Az e-könyvek áfáját csökkentsék 5%-ra, ezt szinte folyamatosan kértük az elmúlt években. A veszélyhelyzet a digitálisan hozzáférhető tartalmakat értelemszerűen felértékeli. Európában az utolsók között kaphatna az e-könyv a papírkönyvével azonos mértékű áfát.

•             Az állam vásároljon a könyvkiadóktól közvetlenül az általuk felkínált könyvekből 50%-os engedménnyel közművelődési hasznosításra, köz- és iskolai könyvtárak, rászoruló családok részére 1 milliárd forint keretösszeg erejéig. Az akció folyamatban van, a MKKE leadta a címlistát – kb. 10 000 cím –, döntésre várunk.

•             A pedagógusok, diákok kaphassanak könyvvásárlási kedvezményt.

•             Kérjük a nyílt könyvkiadási pályázati lehetőségek bővítését, a pályázható támogatás összegének jelentős emelését, pl. NKA.

•             Kérjük a MKKE bevonását a döntéselőkészítési fázisban a szakmát érintő tervezett intézkedések kidolgozásába.

Kérem Miniszteri Biztos urat, hogy levelünket juttassa el Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár úrnak és Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárcanélküli miniszter asszonynak.

Köszönettel,

dr. Gál Katalin

elnök

Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése

Budapest, 2020. április 1.