Javaslat a központosított tankönyvellátás ésszerűsítésére

A könyvszakma számára jelentős bevételkiesést jelentett a tankönyvkiadás és a tankönyvellátás államosítása. Nyilvánvalónak tűnik, hogy két év tapasztalata alapján a kormányzat is időszerűnek látja a tankönyvforgalmazás ésszerűsítését. A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöksége – tekintettel a tanulók életkorára és az egyre szélesedő ingyenes tankönyvellátásra - tudomásul veszi, hogy az általános iskolai tankönyvforgalmazás a központosított iskolai elosztás bázisán történik.

A magyar kultúra és oktatás színvonalának megőrzése és fejlesztése érdekében azt tartanánk ésszerűnek, ha a középiskolásoknak és a középfokú oktatásban részesülő diákoknak a könyvesboltokban kellene átvenniük a tankönyveket. Nagyon rossz üzenetnek tartjuk ugyanis, hogy a 14-18 éves fiatalokat az iskolakezdés idején gyakorlatilag távol tartják a könyvesboltoktól. Véleményünk szerint a könyvesbolt ugyanis a kulturált életformára, az olvasásra nevelés fontos színtere. Ezen túl a középiskolai tankönyvek sokfélesége (a szakoktatási könyvek, nemzetiségi, idegen nyelvű, iskolatípusok szerint változó tankönyv) nagyon nagy és szinte megoldhatatlan logisztikai feladatot jelent a központi tankönyvellátásban. A javaslatunk mellett szól az a fontos érv is, hogy a tankönyvek könyvesbolti megvásárlásával egy időben lehetőség nyílna a szótárak, térképek, kiegészítő könyvek, kötelező olvasmányok megvásárlására is.

A MKKE elnöksége és szakértői az ezzel kapcsolatos álláspontjukat szívesen személyesen is kifejtenék az oktatási kormányzat illetékeseinek.

Budapest, 2015. január 16.

Az MKKE elnöksége