Könyvesek főztek rászorulóknak

Január 19-én, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése kezdeményezésére könyvesek főztek és osztottak ételt és könyvet a Klauzál téren

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése a Heti Betevővel összefogva január 19-én étel- és könyvosztást tartott a Klauzál téren, amelynek során 300 rászoruló embert sikerült jól lakatni és minden érdeklődőnek olvasnivalót biztosítani.

A főzés reggel 9-kor kezdődött, zöldségpucolással és szeleteléssel, hagymavágással, majd amikor minden felkerült a tűzhelyre, kevergetéssel, kavargatással folytatódott. Eközben a Kisüzemben gyűltek a könyvesek és olvasók által felajánlott sütemények és gyümölcsök, a Klauzál 13 könyvesboltban pedig a könyvek. 

Már a délelőtt folyamán elkezdtek gyülekezni az érdeklődők a VII. kerületi Klauzál téren. Részben olyan emberek, akiknek nincs otthonuk, hajléktalanszállón vagy az utcán alszanak,  de nagyobbrészt olyanok jöttek, akiknek bár van fedél a fejük felett, a napi megélhetés biztosítása azonban nagy gondot okoz. Sokan közülük nagycsaládosok, egyedül élő idősek. Olyan emberek, akik számára egy vasárnapi ebéd a Heti Betevőnél jelentős spórolás és igazi ünnep, és ez abban is megmutatkozott, hogy sokan a legjobb ruhájukban jöttek el a közös ebédre.

13 órára elkészült a várva várt vasárnapi ebéd: olaszos fűszerezésű, paradicsomos-zöldséges pulykatokány, bulgurral. A kiadók munkatársaiból és vezetőiből verbuválódott önkéntesek együtt osztották az ételt a Heti Betevő régi, rutinos önkénteseivel. A meleg étel mellé jutott bőven kenyér, gyümölcs, sütemény. A térre érkezőket meleg étellel és teával, útravaló szendvicsekkel is megvendégeltük. Ami megmaradt, azt pedig a HVG-s önkéntesek átvitték az Oltalom Menhelyre.

Helyi közvélemény kutatásunk szerint a ízlett a könyvesek főztje a vendégeknek és nagy örömet okoztunk a Klauzál tér padjain megnyitott kis könyves standunkkal, ahonnan az érdeklődők válogathattak kedvükre a kiadók által felajánlott könyvek közül. Egyértelműen azt tapasztaltuk, hogy van igény a könyvre, az olvasásra a legszegényebbek körében is, csak nem tudnak pénzt áldozni könyvekre. A legnépszerűbbnek a történelmi regények, a szerelmi történetek és a gyerekkönyvek bizonyultak. A magyar irodalom klasszikusait is mindenki örömmel forgatta, ezeket leginkább újraolvasásra választották. Kiscsoportos beszélgetések és parázs viták is kialakultak a művek kapcsán, amelyekbe remek élmény volt bekapcsolódni.

Köszönjük mindenkinek, aki valamilyen formában hozzájárult az esemény sikeréhez. A Heti Betevő minden vasárnap tart ételosztást, mi mindenkit biztatunk, hogy szervezzen hasonló akciókat, mert segíteni jó, örömet okoz a segítőknek és a segítetteknek egyaránt.