Mi mind a Charlie Hebdo vagyunk

Párizsban egy szatirikus lap szerkesztőségét iszlám terroristák brutálisan meggyilkolták. A világ könyvszervezeteit, könyves társaságait tömörítő International Publishers Association, amelynek Egyesülésünk is tagja, közleményt adott ki, s juttatott el minden tagjának.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének minden tagja kiáll a kritika joga, a véleménynyilvánítás szabadsága, a különböző kultúrák és vallások békés egymás mellett élése mellett, s mélységesen elítéli az ezen alapértékekkel szembeni bármilyen agressziót.

MI MIND A CHARLIE HEBDO VAGYUNK

Arab és nemzetközi kiadók összefogása a szólásszabadság védelmében

Genf, 2015. január 7.

A nemzetközi kiadói közösség "Ez a támadás rettenetes bűntett az emberiség, a szólás szabadsága, az iszlám hit és a muszlim emberek ellen." - nyilatkozta Ibrahim El Moallem, a Dar El Shorouk, a legnagyobb arab kiadóvállalat elnöke. "Ez egy, a civilizáció ellen intézett támadás."

Az IPA elnöke, Richard Charkin (Bloomsbury) így nyilatkozott: "A Charlie Hebdo elleni támadás a kiadói világ alapértékei, a szólásszabadság, a publikálás szabadsága, a kritikához és a vitához való jog ellen intézett támadás. Az IPA arra szólít fel minden kiadót, szerzőt, újságírót és karikaturistát, hogy fogjanak össze és védjék meg ezeket az értékeket. Mi mind a Charlie Hebdo vagyunk."

Vincent Montagne, az SNE, a francia könyvkiadók szövetsége elnöke: "Mélyen megdöbbentett minket a mai gyilkos támadás a szerzők, újságírók és karikaturisták ellen. Nem a barbárságé és a fanatizmusé lesz az utolsó szó."

Ola Wallin, az IPA Publikálás Szabadsága bizottságának elnöke: "A mai párizsi merénylet az egész kiadói ipar elleni támadás. A Charlie Hebdo munkatársai a szólás szabadságáért áldozták az életüket."

Jens Bammel, az IPA főtitkára így nyilatkozott: "Nem engedhető meg, hogy radikális kisebbségek besározzák azt az üzenetet, amely minden nagyobb vallási irányzat közös sajátja: a béke, az együttérzés, a szeretet és a tisztelet üzenetét. A kiadói világ együttérzését fejezi ki az áldozatok családjainak."