Petíció az európai kultúra és művészet megmentéséért

Szeretnénk felhívni a figyelmet az alábbi európai parlamenti kezdeményezésre, s arra buzdítani, hogy írja alá.

Niklas Nienaß és Salima Yenbou európai parlamenti képviselők kezdeményezést indítottak az európai művészek és a kulturális szektor megmentésére. Nyílt levelükben több, a kulturális ágazat szereplői számára fontos intézkedés meghozatalát és támogatását sürgetik a koronavírus-járvány kapcsán, így pl.

-  kulturális és kreatív szektorok (CCS) anyagi támogatását

- a szabadúszók szociális támogatásának lehetőségét

- a kkv-k különböző típusú támogatását (pl. adócsökkentés, hitel, bevételkisesés-támogatás, támogatás a vissza nem téríthető költségeikre)

- olyan fiskális intézkedések meghozatalát, amelyek csökkentik a forgalom fellendüléstől függő nyomását a szektoron.

A járvány levonulása után pedig javasolják egy csomagterv elkészítését a tagállamok számára, amely biztosítja, hogy a kulturális és kreatív szektorok megbirkózzanak a válság hosszú távú következményeivel; hogy a jövőben is élvezzen védettséget ez a két szektor, különösen szociális vonalon, valamint a munkajogi szabályok módosítása révén; növeljék a művészet és kultúra állami finanszírozását, és tegyenek elérhetővé egyéb finanszírozási forrásokat is.

Az EU Multiannual Financial Frameworkje (MMF) fontos eszköz lehetne a támogatásban és a CCS újjáélesztésében. Kérik, hogy az MFF fektessen be többet a művészetekbe és kultúrába.

Kérjük, támogassa aláírásával a petíciót a következő linken:

http://www.saveEUculture.eu

 

Köszönjük, ha a kultúra és művészetek minél több képviselőjéhez eljuttatja a kezdeményezés hírét.