Szép Magyar Könyv 2016 Verseny

Szép Magyar Könyv 2016 Verseny

Tisztelt Kollégáink!

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése meghirdeti a Szép Magyar Könyv 2016 Versenyt a könyvesbolti forgalomba került (ISBN-számmal ellátott) és magyarországi, valamint határainkon túli magyar nyomdákban előállított könyveket megjelentető kiadók 2016-ban kiadott művei számára. A versenyt az alábbi nyolc kategóriában indítjuk:

 1. Gyermekkönyvek
 2. Tankönyvek (általános és középiskolai tankönyvek, valamint segédkönyveik)
 3. Ismeretterjesztő kiadványok
 4. Tudományos művek, szakkönyvek, felsőoktatási kiadványok
 5. Szépirodalmi és ifjúsági könyvek
 6. Művészeti könyvek és albumok
 7. Bibliofil és speciális kiadványok
 8. Fakszimile, reprint és adaptált kiadványok

A nevezéssel kapcsolatban a következőket hozzuk szíves tudomásukra:

 • A 8. kategóriában szereplő, adaptált kiadványok esetében a főzsűri szükség esetén kérheti az eredeti könyv utólagos bemutatását, hogy összehasonlítható legyen az átvételből a magyar könyvkultúra nyeresége.
 • Ha a kiadó valamelyik könyvét először sorozatként küldte be, és az díjat nyert, a sorozat új, egyedi kötetét csak három év múlva nevezheti. Ugyanígy, ha a kiadó egyedi kötetként nevezte kiadványát, sorozatként csak három év múlva küldheti be. A sorozat egy műnek számít és legalább két vagy három korábbi kötetével együtt kell beküldeni.
 • Az elmúlt évek előzsűrizési tevékenységének tapasztalata azt mutatta, hogy némely nevezett könyv kategória-jelölése nem volt megfelelő. Ilyen esetben az előzsűri él az átsorolás jogával.
 • Az előzsűrik elutasító állásfoglalását továbbra is fellebbezni lehet, a főzsűri elé kerülésről az előzsűrik elnökeiből választott háromtagú testület bírálata dönt.
 • A szavazatok értékelésekor a díj odaítéléséhez többségi díjra-szavazás szükséges, oklevél odaítéléséhez pedig díjra és oklevélre összesítve történő többségi szavazás a döntő. Szavazategyenlőség esetén a főzsűri elnökének szavazata duplán számít. Amennyiben a főzsűri valamely tagja - akár kiadóként, akár alkotóként - érintett a bírált könyv létrehozásában, a szavazásban nem vehet részt.

A felajánlott különdíjakról a főzsűri ajánlása alapján az adományozók döntenek:

 • a köztársasági elnök úr és a miniszterelnök úr a hazánkkal foglalkozó műveknek,
 • a főpolgármester úr Budapesthez kapcsolódónak,
 • az Antall József Emlékdíjat a család a nemzeti kulturális örökség témakörébe tartozónak,
 • a Tamás László Emlékdíjat a család által legszebbnek ítélt könyvborítónak,
 • a kulturális tárca különzsűrije alkotói különdíjakat adományoz.

A Szép Magyar Könyv 2016 Versenybe nevezendő könyveiket

2 /két/ példányban 2017. február 10-ig

kérjük beküldeni (1073 Budapest VII. Kertész u. 41. I. em. 4.). A mellékelt nevezési lapot - a korábbi évek gyakorlatától eltérően – azonos határidővel, gondosan kitöltve, elektronikus formátumban kérjük megküldeni a festival@mkke.hu címre. A főzsűri elé kerülő könyvekből további 1 példányt fogunk majd kérni.

A nevezési díj:

az MKKE tagjainak címenként 11.000.- Ft + ÁFA = 13.970 Ft
nem tagoknak címenként 16.000.- Ft + ÁFA = 20.320 Ft

amely összeg a jelentkezéssel egyidőben átutalandó 10200940-21511976-00000000 számú bankszámlánkra. (A befizetés igazolását kérjük mellékelni.) Kizárólag azok a könyvek kerülhetnek az előzsűrik elé, amelyek nevezési díja időben megérkezik!

Készséggel állunk további felvilágosítással rendelkezésükre telefonon a (06-1) 343-2538 számon, vagy e-mailben a festival__kukac__mkke__pont__hu címen.

A nevezési lapot honlapunk Éves rendezvények oldaláról tölthetik le.

Bízva abban, hogy a magyar könyvkultúra több mint fél évszázados, míves seregszemléjén köszönthetjük magas színvonalú, értékes könyveiket, melyek közül a legszebbek alkotói a 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok nyitónapján, 2017. június 8-án vehetik át elismerésüket, várjuk jelentkezésüket.