Hírek a nemzetközi könyves világból

2020. március 25.

A FEP és az olasz könyves szövetség mintájára heti hírlevelet indítunk, melyben összefoglaljuk, mi történik a könyves világban.

Maradj otthon!
#olvassotthom

Szemezgetés a FEP körleveléből 

 • Minden, ami tananyag
  • Francia, holland, brit kiadók ingyenessé tették online tananyagaikat
  • Észtország: a múlt hét sok tapasztalattal szolgált a tanároknak, tanulóknak, szülőknek, mivel online tartották az órákat. A HITSA (Information Technology  Foundation for Education) kidolgozott egy útmutatót, hogyan érdemes távoktatni (www.hitsa.ee/en). Náluk is vannak ingyenes oktatási anyagok: www.e-koolikott.ee
  • Görögország: az egyetemek kivételével az iskoláknak minden könyv ingyenesen elérhető. Az egyetemek különböző platformokon tartják az online kurzusaikat, az iskolák ma (03/24) kezdték az online oktatást a Cisco Webex közreműködésével.
  • Románia: a kiadókat a kormány kötelezte, hogy ingyen tegyék elérhetővé online azon tankönyveiket, melyeket az Oktatási Minisztérium jóváhagyott.

 

 • Az olvasás népszerűsítése otthon
  • Belgium: Ugyan be vannak zárva a könyvesboltok, azt tanácsolják, hogy a házhozszállítást is kerüljék a kiadók. A francia nyelvű belga független könyvesboltok szövetségének 03/19-i sajtóközleménye szerint a házhozszállítás leállításával az ügyfelek, alkalmazottak és a futárok védelmét szolgálják. Nem éppen így gondolkodnak a nagy könyvkereskedők és az online értékesítők. Emellett a bezárások óriási pénzügyi áldozatot jelentenek az egész szakmának. Mindezért arra kérik a beszállítókat, hogy hagyjanak fel a tömeges forgalmazással és az online értékesítéssel. Szerintük a könyvek nem alapvető termékek. A mostani eljárás egészségügyi kockázatokat vonz, ráadásul nem etikus.
  • Olaszország: kampányt építettek #leggiamounastoria (olvass el egy történetet) hashtag alatt. Híres írók olvassák fel novellájukat vagy könyvük egy részletét.
  • Németország: az ő hashtagjük a #StayAtHomeReadABook Van egy oldala a Börsenvereinnak, mely tartalmazza tagjai összes fizikai és online könyvesboltját. Csak be kell ütni az irányítószámot, és már ki is adja a legközelebbi boltot. www.buchhandlung-finden.org
  • Portugália: #leyaemcas (olvass otthon)
  • Hollandia: ők kihasználják a válsághelyzetet, és hogy a kultrovatoknak anyagra van szükségük az elmaradt koncertek és előadások miatt, ezért megtöltik őket könyvajánlókkal. Az ő hashtagjük az #ikleesthuis (otthon olvasok). A Decaux-nak hála országszerte 7000 plakáton hirdetik a kampányt ingyen, minden könyvesbolt és könyvtár is kapott a poszterekből (03/20-án még nyitva voltak a boltok, a könyvtárak bezártak, viszont online mindegyik elérhető). Ezen kívül rádióban, TV-ben biztatnak az olvasásra, és van online kampányuk is. Ez egyfajta kombinációja az olvasásra biztatásnak és a könyvesboltok támogatásának.

 

 • Mi újság nálatok? csoportot indított a FEP WhatsAppon. Íme egy kis válogatás a különböző országokból származó hírekből:
  • Belgium: – francia nyelvterületen – Filigranes, mely a legnagyobb könyvesbolt egy szinten, már a rendelet előtt bezárta kapuit, helyette elindította nemcsak a könyvei házhozszállítását, hanem a services de garde-t is, afféle könyvügyeletet (mint a patikák).
  • Finnország: a finn tankönyvkiadók elérhetővé tették a finn iskolások számára tankönyveiket a járvány ideje alatt.
  • Franciaország: francia tankönyvkiadók is hasonlóan cselekedtek. A gyermekkönyvkiadók ingyen könyvekkel és a kicsik szórakoztatását szolgáló ötletekkel szolgálnak, hogy feldobják a szobafogságot. A könyvszállítással gondjaik adódtak, ezért arra kérték az áruházakat, hogy ne áruljanak online print könyveket. Sok posta egyébként is be fog zárni, az Amazon alkalmazottai pedig sztrájkra készülnek – ezért eleve korlátozva lettek volna a kiszállítások.
  • Németország: a házhozszállítás még megengedett, de boltokban már nem lehet átvenni a megrendeléseket. Az Amazon betárazott könyvekből, viszont nem tudja kiszállítani őket időben. A Kulturális Minisztérium hajlandónak mutatkozik támogatni az érintett szektort, de még nincs semmi konkrétum.
  • Írország: itt is sok független könyvesbolt bezárt, és vagy online árusítanak, vagy telefonos megrendeléseket vesznek fel. Szerencsére a posta nem állt le. A nagyobb könyvesbolthálózatok ugyan nyitva vannak, de kevés a vásárló. Bár nem nagyon szólalnak meg a kiadók, úgy tudni, az új címek megjelenéseit elhalasztják.
  • Görögország: minden könyvesbolt bezárt, de fogadnak online megrendeléseket, és futárcéggel szállíttatják ki.
  • Olaszország: itt is zárva vannak a könyvesboltok, és nem is szállítanak ki. Most arra kérnek engedélyt, hogy legalább ez utóbbin változtathassanak, az eredmény bármikor megérkezhet.
  • Lettország: kiadók arra kérik a szerzőiket, hogy készítsenek home videókat, ezzel hozzák meg az olvasási kedvet.
  • Litvánia: március végéig zárva tartanak a könyvesboltok, de az is lehet, hogy a karantén egész áprilisban tartani fog. Online lehet könyvet vásárolni, ill. üzletközpontokban. A kisebb kiadók azt tervezik, leállnak a karantén végéig.
  • Portugália: a május/júniusra tervezett könyvvásárokat átütemezik szeptemberre. Hogy a szövetség segítse a kiadókat, visszautalja nekik a tagdíjukat, és a következő féléviből is 60% kedvezményt ad a kulturális alapnak hála. A kiadók az online kereskedelemre fókuszálnak. A szerzők rövid home videókat készítenek, üzeneteikkel próbálnak reményt adni, ill. könyveket ajánlanak – és nagyon sikeresnek bizonyul a kampány. https://www.instagram.com/leya_portugal/?hl=fr 
  • Románia: törölték a bukaresti könyvvásárt.
  • UK: itt is sok tananyag vált ingyenessé az iskolák és családok számára. A szakkiadók a járvánnyal kapcsolatos publikációkat jelentetnek meg, és teszik őket elérhetővé. A független könyvesboltokat és írókat, akiknek a megélhetése veszélybe került, összefogással próbálják segíteni.
   A kormány által fedezett 330 milliárd fontnyi hitelt ajánlottak fel a nagyobb vállalatoknak a Bank of Englanden keresztül, és egyéves hitelt a British Business Bankön keresztül.
   Emellett automatikusan „holiday” adókategóriába kerültek a könyvesboltok is.
   A kisebb bevételű üzletek 25 000 fontos támogatásért jelentkezhetnek.
   A legkisebbek pedig készpénztámogatásra (ők eleve keveset fizetnek a különleges kategóriájuk miatt).
   Június végéig a kormány elengedi az adófizetést, utána egy évük lesz bepótolni.
  • Spanyolország: felbecsülték a járvány hatását a szektorra, és a számokat elküldték a kormánynak. Összesen 1 milliárd euróra teszik a költségvetési hiányt, és számos intézkedést javasoltak, mellyel támogatni lehet a piacot.
   A belföldi árusításból származó hiányt 811 millió euróra becsülik. A fél évre számolt külföldi eladások 80%-ának mondhatnak búcsút, ez kb. 200 millió eurót jelent.
   A következő javaslatokat tették:
   • engedjék meg, hogy a könyvesboltok kinyissanak, mivel a könyv kulturális alapvető termék, és az izoláció alatti olvasás ajánlott („click & collect” szolgáltatást, ill. házhozszállítást ajánlanak)
   • a könyveseknek ne kelljen egy ideig járulékokat fizetniük
   • megkönnyítenék a szerződések ideiglenes felfüggesztését
   • a könyvesboltoknak, -kereskedőknek, valamint a kkv-knak 50 milliós kamatmentes hitelkeret megnyitása
   • támogatás a bérleti díjakat vagy jelzálogkölcsönöket illetően
   • csökkentsék az e-könyvek adóját
   • könyvvásárlás ösztönzésére keretrendszer felállítása
   • a könyvesboltok ingatlanadójának felfüggesztése 2020-ra
   • a könyvtárak kapjanak állami hozzájárulással 50 milliót, és azt költsék el könyvekre (50% nemzeti, 50% regionális)
   • az iskolai könyvtárak ezt tegyék 15 millióval
   • a főiskolai könyvtárak szintén csatlakozzanak

 
Itt lehet retweetelni a FEP „maradj otthon, és olvass” kampányát:
 #StayAtHome and rediscover the power of #books to escape from the daily constraints. Send us a picture of you reading and share with us what you are reading! We will publish your picture and caption #COVID2019 #StayAtHomeReadABook #getcaughtreading

Retweet

Felmérés

„A #COVID_19 hatásai az európai kulturális és kreatív iparra” címmel online felmérést végez az ECBNetwork. A felmérés célja, hogy az eredmények ismeretében a hálózat megfelelő ajánlásokat fogalmazhasson meg a jövőre vonatkozóan.
A kérdőívet itt lehet kitölteni: http://tiny.cc/nxptlz

Forrás

Szemezgetés a Publishers Weekly hírleveleiből

Reed áttette a BookExpót és BookCont májusról július 22–26-ra.

HarperCollins, az USA második legnagyobb könyvkiadója pedig bejelentette, hogy nem vesz rajta részt, inkább más rendezvényeken találkozik majd az olvasókkal. A kiadó a Penguin Random House példáját követi, akik szintén nem lesznek ott a New York-i könyvvásáron.
Az amerikai kiadók különböző módon próbálnak túlélni 
Amazon figyelmeztette az eladóit, köztük a kiadókat, hogy várhatóan csökkenni fog a megrendelések száma, és lassabb lesz a kiszállítás, előreláthatólag április 5-ig. Mivel most sokan rendelnek online, átmenetileg priorizálniuk kellett, és előrébb venniük a háztartási eszközöket, élelmiszereket, egészségügyi és egyéb létfontosságú terméket, hogy aztán újra feltölthessék készleteiket. Emiatt április 5-ig azon árusok, akiknek kevésbé nélkülözhetetlen a terméke, számíthatnak arra, hogy kevesebb beszerzési megrendelést kapnak, és a már meglévő megrendelések kiszállítási ideje is hosszabb lesz.
Ezzel a független könyvkiadók helyzete még nehezebbé válik, az Amazon pedig évről évre egyre jobban uralja a könyvpiacot.

2020.03.23-án, hétfőn amiatt panaszkodtak a kiadók, hogy néhány tétel elszállításának dátumát megváltoztatták április 21-re. A változás valahogy nem érintette a gyermekkönyveket, azokat ugyanúgy gyorsabban el tudja szállítani a cég.
A PW összeszedte, milyen kreatív módon segítenek a gyermekkönyvkiadók az iskolabezárások idején
A European and International Booksellers Federation (EIBF) arra kérte az Európai Bizottságot és a többi kormányzati szervet, hogy biztosítson Európa-szerte jelentős támogatást a könyvkereskedőknek a járvány idején 
Az Association of American Publishers létrehozott egy gyűjtőoldalt, ahol arról tájékoztat, mit tesznek a kiadók, hogy támogassák íróikat, olvasóikat, kutatókat, oktatókat, könyvkereskedőket és könyvtárakat a járvány idején
Digitális cégek segítenek eligazodni a krízishelyzetben