Hírek a nemzetközi könyves világból

2020. április 1.

A FEP (Federation of European Publishers) és az olasz könyvszövetség mintájára heti hírlevelet indítunk, melyben összefoglaljuk, mi történik a könyves világban.
Maradj otthon!
#otthonolvasom

Szemezgetés a FEP körleveléből 

 • Az olvasás népszerűsítése otthon
  • Belgium: (Flandria) #ikleesthuis és #ikverspreidhetleesvirus
  • Németország: https://www.jetzteinbuch.de/downloads/  #StayAtHomeReadABook
  • Olaszország: www.ioleggoperche.it  #ioleggoperché #leggiamounastoria
  • Lettország: #lasamgramatasmajas
  • Litvánia: #skaitaupalaikau (olvass és támogass) vagy #liknamiesuknyga (maradj otthon egy könyvvel)
  • Lengyelország: #TerazCzasNaCzytanie
   A Fundacja Powszechnego Czytania pont aznap kezdte el olvasásnépszerűsítő kampányát, amikor bezárták az iskolákat. Bevonják a tinédzsereket is a mozgalomba. Tizenegy gyermekkönyvkiadó beleegyezett, hogy kamaszok kicsiknek olvassanak fel online a könyveikből. Okostelefonos applikáción is dolgoznak – ezzel a szülőket céloznák meg azzal a mottóval, hogy a gyerekek jobban biztonságban érzik magukat, ha a szülők felolvasnak nekik.
  • Portugália: #leyaemcasa (olvass otthon) és #lerdoceler (olvasás édes olvasás)
   A Leya kiadó spotot is készített hozzá.
  • Románia: #citimacasa
  • Svédország: #hemmamedenbok (otthon egy könyvvel)

 

 • Mi újság nálatok? csoportot indított a FEP WhatsAppon. Íme egy kis válogatás a különböző országokból származó hírekből:
  • Franciaország: a könyvesboltok és könyvtárak további értesítésig zárva tartanak. Hogy mégse veszítse el a kapcsolatot az olvasóival, a Le Seuil Facebookon és Twitteren ingyenesen kínál könyveket. Sajnos maguk az eladási számok elég rosszak. Elmúlt évhez képest a felére csökkentek a 03/16-i héten. Az e-readerek száma viszont megnőtt, így az eladott e-bookoké is (FNAC oldalán megtízszereződött). Elbocsátások kezdődtek ideiglenesen a legtöbb kiadónál. A könyves szektor 5 millió EUR támogatást kapott, emellett a gazdaságot támogató intézkedéseket hozott a kormány.
  • Finnország: a kormány nagy támogatásokat nyújt a vállalkozásoknak, csak épp a könyvkereskedőknek nem. Bár a könyvesboltok nyitva tartanak, nincs vásárló. A hangoskönyvek piaca várhatóan virágozni fog, mivel azokat online meg lehet venni, illetve a színházak leengedték a függönyt, egyre több színész jelentkezik felolvasónak.
  • Görögország: a kormány minden munkavállalónak 800 EUR-t ad márciusban, ill. áprilisban. Júniusig elhalasztották a járulékfizetéseket. Emellett rugalmas hitelkeretről is tárgyalásokba kezdtek. Azon üzletek, melyeket a rendelet szerint be kellett zárni, márciusra és áprilisra a bérleti díj 60%-át kell fizetniük. 03/13 óta tilos bárkit elbocsátani.
  • Németország: a többi kultágazathoz képest a könyves kevésbé lesz érintett. 2,5 milliárd EUR veszteséggel számolnak (legrosszabb esetben 4,5 milliárd EUR-val), ez az éves forgalom 19%-a. Főleg azon kisebb boltokat érinti rosszabbul a válság, amik kevésbé vannak online jelen. A könyvipar közel 70 000 főt foglalkoztat, emellett 30 000 külsőst. Bővebb tájékoztatás a német intézkedéscsomagról itt talál.
  • Lengyelország: a könyvesboltok zárva, de telefonon lehet könyvet rendelni. Futár is szállít könyvet, ám nemcsak a nagy futárcégek, hanem pl. a boltok saját alkalmazottai is biciklire pattannak. Az előzetes felmérés szerint azonban a járvány végén a lengyel könyvesboltok 40%-a nem tud majd újra kinyitni.
  • Lettország: hétköznap a könyvesboltok még mindig nyitva vannak. A kormány utasítására a bevásárlóközpontoknak hétvégére be kell zárniuk, ami máris meglátszik az eladásokon. Ráadásul az ottani boltoknak továbbra is fizetniük kell a teljes bérleti díjat (az állami és önkormányzati tulajdonú helyek díját már csökkentették, de a privátokhoz még nem nyúltak). Az ottani könyves szövetség folyamatosan figyeli az eladási számokat, és megpróbálja megmenteni a kisebb kiadókat. A helyi művészeti kiadó legnagyobb szponzora megvonta támogatását, ezért őket most a bezárás veszélye fenyegeti.
   A lett könyves szövetség elküldte helyzetjelentését a kormánynak. Emellett a Kulturális Minisztérium egy munkacsoportja a kreatív ipar ügyével foglalkozik. Tervben van, hogy a művészek juttatást kapnak. A könyvesboltok min. 04/13-ig zárva lesznek, de online, ill. bevásárlóközpontokban lehet könyvet vásárolni. A kiadók csökkentik kiadásaikat, áprilisban és májusban kevesebb címet jelentetnek meg. A nyomdák már 1/3-os hiányt tapasztalnak. Jövő héten kezdődik az online oktatás, a kiadók ingyen elérhetővé teszik az online tananyagjaikat, és online órákat szerveznek.
  • Dánia: a kormány egy csomaggal segít az összes szektoron. Pl. ha egy cég bevétele 40%-ot esik, a kormány a cég költségeinek 25–80%-át átvállalja. Bérekre is lehet kompenzációt kérni. Bár a könyves piacot érzékenyen érinti a karantén, jól működik az online kereskedelem és a streaming szolgáltatás, ezért aki akar, az könyvekhez tud jutni.
  • Hollandia: a kormányzat intézkedései a könyvkereskedésre fókuszálnak (4000 EUR-t kaptak a cégek pl. bérleti díjak fedezésére), hitelkeretet nyújtanak, ami jelenleg segítségnek tűnik, de hosszú távon nem az. A járulékokat Hollandiában is később lehet befizetni, és azok a cégek, akiknek a bevétele 20%-kal csökkent, három havi bérkompenzációt kapnak (ettől még ideiglenesen redukálhatják az alkalmazottak számát).
  • Portugália: elbocsátási program kezdődött, melyben a kormány 70%-ban fizeti a bérek 2/3-át, a cégek pedig az 1/3-át. A könyvesboltok nyitva lehetnek, de csak az ajtóban árulhatnak.
  • Spanyolország: a könyvesboltok zárva, viszont kiszállítás megengedett. A kiadók és könyvkereskedők 70%-a kisvállalkozás, ők most likviditáshiányban szenvednek. A kormány hitelt ajánlott fel a kkv-knak. Nincs különösebb támogatás a kulturális ipar számára. A helyi könyvtárak elkezdtek nagyobb tételben könyveket vásárolni, csupán az a gond, hogy a nagy összeg miatt közbeszerzési eljárást kellene lefolytatni, ami pedig lassítja a pénzösszeg beérkezését.
  • Szlovénia: minden könyvesbolt zárva (150), kb. 600 munkatársat küldtek haza a kiadói és kereskedői szférából, és tették fel őket "várólistá"-ra.
  • Svédország: ők is küldtek már helyzetjelentést a Kulturális Minisztériumnak. A nem online boltok hiánya 30% lett az utóbbi két hétben. Hiába lehetnek nyitva, alig akad vásárló. A tankönyvesek helyzete viszonylag stabil, online tananyagok iránt pedig megnőtt a kereslet. Svédországban az általános iskolák nyitva vannak, egyedül a középiskolák és felsőoktatási intézmények zártak be. Több tankönyvkiadó is ingyen ajánlotta fel digitális anyagait az iskoláknak. A nemzeti könyvtár próbál valamilyen megoldást találni a felsőoktatásnak.

Amazon és társai
Amazon
Ingyen adja a gyerekeknek és iskolásoknak a hangoskönyveket az Amazon.
A kérdés csupán az: fog ezért fizetni a kiadóknak és a szerzőknek?
Bol.com
Az Amazon holland változata 0,01 EUR-ért árulja egyes gyermekkönyveit – kiadói beleegyezéssel, és ők tényleg ki is fizetik a kiadókat, szerzőket.

Szemezgetés a Publishers Weekly hírleveleiből
 

Digitálissá válik május 4-től a Bolognai Gyermekkönyvvásár
Baek Heena nyerte az Astrid Lindgren-díjat
Hogyan boldogulnak a kanadai független könyvesboltok
Összefoglaló az amerikai képregénykiadók eddigi döntéseiről
PubWest nyílt levélben fordult Jeff Bezoshoz az Amazon prioritásváltása miatt
Barnes & Noble 400 üzletét zárta be, de az online rendelések átvehetők

A Big Five utolsó tagja, a Macmillan Publishers is lemondta szereplését a 2020-as BookExpón
Rákaptak a könyves szeretetcsomagokra Kaliforniában
Virágzanak a könyvklubbok
Ausztráliában nyitva tarthatnak a könyvesboltok, de minek?
£100 000 gyűlt már össze a könyvkereskedőnek az Egyesült Királyságban
Elérkezett a Háború és béke ideje!
Elemi szükséglet-e a könyv?
Stagnál a könyveladás – hála a tankönyveknek és non-fictionnak
Kérj engedélyt, mielőtt mesét olvasol online!
Nagy amerikai boltláncok tervezik, hogy nem fizetnek bérleti díjat
Meg fognak jelenni az új könyvek, a kérdés, mikor
Könyv két keréken Ausztráliában