Hírek a nemzetközi könyves világból

2020. április 15.

A FEP és az olasz könyvszövetség mintájára heti hírlevelet indítunk, melyben összefoglaljuk, mi történik a könyves világban.
 
Maradj otthon!
#otthonolvasom

Szemezgetés a FEP körleveléből 

 • Mi újság nálatok? csoportot indított a FEP WhatsAppon. Íme egy kis válogatás a különböző országokból származó hírekből:
  • Hollandia: április első hetében 4%-kal volt kevesebb a könyveladás az előző évihez képest, de örömhír, hogy 3%-kal több holland könyvet adtak el – bár ez nem olyan jó hír az angol nyelvű könyvekre nézve. Több példány is kelt el szintén 2019 ugyanezen hetéhez képest. Gyerekkönyvekből egyenesen 30%-kal többet vásároltak, ezért az előző hetektől eltérően az eladási számok kevésbé vannak lejtmenetben. Éves szinten jelenleg +3%-ot mutat a könyvforgalom.
  • Portugália: március utolsó hetében 83%-os volt a veszteség. Több ezer embert küldtek el (3000 alkalmazottat és kb. 6000 külsőst – szerzőt, műfordítót... stb.). Jelen pillanatban a könyvipar az összeomlás határán áll. Kategóriákra bontva a negatív eredmény: szépirodalom 67%, non-fiction 65%, gyermekirodalom 65%, életmód/praktika/önsegélyező könyvek 77%.
  • Belgium: úgy tudni, legalább május 3-ig tart náluk a karantén. A könyvkiadó szakma "különleges segítséget" fog kapni. Az írók, könyvesek és könyvtárosok szövetségei együtt tartottak virtuális megbeszélést a kulturális miniszterrel, ahol mindenki elmondta követelését.
  • Franciaország: a hangoskönyvek eladása 50%-kal ugrott meg.
  • Németország: előző év azonos időszakához képest 30%-kal esett a könyveladás. Április elejéhez képest viszont stabilizálódni látszik a helyzet náluk, mivel a könyvterjesztők kreatív megoldásokat találnak ki, hogy elérjék vevőiket. Úgy tűnik, a karantén bejelentésének közeledtével sokan könyvfelhalmozásba kezdtek. Később, a boltbezárások utáni első hétvégén pedig a szuper- és hipermarketek értek el kimagasló értékesítési eredményt könyveladás terén.
   Néhány szám a negatív eredményekről: hard- és paperback 32%, kirívóan kevés fogy az útikönyvekből: 60%, gyermek- és ifjúsági irodalom 18%, fiction 24%.
   A negyedéves eredménybe különösen nagy lyukat vájt március: -10,4% lett a könyvforgalom. A gyermek- és ifjúsági könyvek jártak még aránylag a legjobban: 3,8% a csökkenésük előző év azonos időszakához képest; a fiction kategóriában pedig 8,9%.
   Az online kereskedelem "csak" 20,2% veszteséggel számol márciusban. Itt szintén kiemelendő a gyermekkönyv kategória, mivel 3,4%-os növekedésre volt képest.
   Rossz hír azonban, hogy összességében minden értékesítési csatornán 7,6%-kal esett az eladás az első negyedévben. És talán nem újdonság, hogy egyedüli kivételt a gyerekkönyvek jelentenek: +4,7%-kal ők teljesítettek legjobban a kategóriák közül.
   További hír Németországból, hogy mivel a könyvesboltokban és kiadóknál dolgozó gyakornokok vizsgáit elhalasztották, így tovább kell őket foglalkoztatniuk a cégeknek, ezzel többletkiadásuk keletkezett. A Sozialwerk des deutschen Buchhandels emiatt 50 000 EUR-val támogatja a tagjait.

Európai Parlament

European Cultural Foundation szolidaritási alapot hozott létre – pályázási lehetőség
Ez az alap olyan nagy és kis kezdeményezéseket támogat, amelyek növelik az európai szolidaritási kultúrát, rugalmasan támogatják a művészeket, a kulturális szektorban dolgozókat és a civil társadalmat a koronavírus-járvány alatt és azt követően. Új, ötletes módon segítik elő az emberek közötti interakció fennmaradását az európai határokon átnyúló utazási korlátozások és karantén idején. Bárki pályázhat: egyének, kollektívák, szervezetek – minden ágazatból és a civil szférából egyaránt.
A European Cultural Foundation kezdetben 1 millió euró indulási támogatást nyújt 2020-ra. Idén több periódusban lehet pályázni, a keret mindig ugyanannyi lesz: 5000-től 50 000 EUR-ig. Az első forduló 2020. április 6-án kezdődött, határideje 2020. április 27., hétfő, 12:00 (CET).

 
A Culture Council április 8-i találkozójáról összefoglalóan

 • Beruházási kezdeményezést javasoltak a résztvevők: 37 milliárd eurót szánnának a strukturális alapokból (ha a tagállamok megállapodnak abban, hogy a kulturális szektor hozzáférhet ehhez a forráshoz, vagyis az adott kormány dönt erről a kérdésről).
 • Új ideiglenes megoldást kell keresni a foglalkoztatási kockázatok mérséklésére. 100 milliárd eurót lehetne erre a célra felhasználni (szintén a tagállamoktól függ a megszavazása).
 • És az államoknak egy ideiglenes támogatási keretet kellene biztosítaniuk. A kulturális szektort kiemelték, mint a válság egyik legjobban sújtotta ágazatát.

A Kreatív Európa Programmal és a könyvesekkel kapcsolatban fontos hír: a fordítási támogatások folyamatát felgyorsítják (a határidőkre ez nem vonatkozik), és várhatóak kiegészítő pályázatok is a diverzitás jegyében, tekintettel a leginkább válságba került országokra (összegről nem esett szó).

Szemezgetés a Publishers Weekly hírleveleiből

LSC Communications, az USA egyik legnagyobb nyomdája csődöt jelentett
Megérkeztek az amerikai első negyedéves eredmények
A Bolognai Könyvvásár jogcseréje elindult
Májusban hirdetik ki a Pulitzer-díjasokat
Twiterre költözött a TeenBookCon
National Endowment for the Arts 75 millió dollárral támogatja a művészetet
Book Industry Study Group felmérése a járvány hatásáról
Virtuális könyvvásár a UK-ben és az Emirátusokban