Hírek a nemzetközi könyves világból

2020. április 22.

A FEP és az olasz könyvszövetség mintájára heti hírlevelet indítunk, melyben összefoglaljuk, mi történik a könyves világban.
 
Maradj otthon!
#otthonolvasom

Szemezgetés a FEP körleveléből 

Mi újság nálatok? csoportot indított a FEP WhatsAppon. Íme egy kis válogatás a különböző országokból származó hírekből:

 • Belgium: a márciusi eredmények bebizonyították, amitől a kiadók és könyvforgalmazók tartottak: 50%-kal esett a forgalom. Ahogy várták, a vásárlások szinte csak az online csatornákon folytak (+52%), ill. szupermarketekben (+17,5%). A múlt márciusihoz képest a könyves piac 15% veszteséget könyvelhetett el. A kategóriákban – nem meglepően – a gyermekirodalom szerepelt a legjobban, 4,3%-ot emelkedett a bevétele. Sajnos a skála másik végén a non-fiction kategória áll a maga -24%-os eredményével. A kiadók összesen 30-47 millió EUR-os kieséssel számolnak. Németország mintájára (ott április 20-án újra felhúzták a redőnyt) ezért a könyvesboltok mielőbbi kinyitását szorgalmazzák.
 • Németország: a 800 m2-nél kisebb üzletek és minden könyvesbolt kinyithat a tartomány által meghatározott időtől fogva. A könyvesboltok egyébként négy hétig voltak ott zárva, ezzel is – a Börseverein becslései szerint – fél milliárd EUR veszteség keletkezett.
 • Svédország: hiába növekedett az online forgalom, ettől a könyvesboltok vesztesége nem egyenlítődik ki. A 15. heti statisztikák adatai sokkal elkeserítőbbek lettek, mint a 14. hetiek. Akkor -36%-ot mutattak, következő héten viszont már -44%-ot – bár az is lehet, hogy ebbe húsvét is belejátszott.
 • Franciaország: az elmúlt négy hétben a könyveladás 66%-kal csökkent, a példányszám pedig 58%-kal. Míg az útikönyvek különösen megszenvedték ezt az eredményt, a tananyagokra nem volt kihatással. A kiadók becslései szerint a 2020-as forgalmuk 27%-át fogják elveszteni. 71%-uk döntött úgy, hogy eltolja a megjelenéseit, 21%-uk pedig, hogy kevesebb címet ad ki idén. Márciusban a kiadók -30%-os eredményt értek el, a könyvterjesztők -50%-osat.
  A francia bíróság közben kimondta, hogy az Amazon csupán létfontosságú árucikkeket forgalmazhat egy hónapig, vagyis semmilyen könyvet. (Az USA-ban közben 175 000 új alkalmazottat vett fel a cég.)
 • Portugália: a kulturális miniszter lemondta megbeszélését a kiadókkal, hogy pénzügyi támogatást jelentsen be… a média számára. Egészen pontosan 15 millió EUR-t (TV-knek, rádióknak, lapkiadóknak). Ez érzékenyen érintette a könyves szektort, mivel a cégek és könyvesboltok 2/3-a így is a bezárás szélén áll.
 • Szerbia: a kormány 5,1 milliárd EUR-os kkv-mentő programba fogott, melyre a könyvkiadók és -terjesztők is jelentkezhetnek. Ám ők még azt is kezdeményezik, hogy az állam vásároljon könyveket a könyvtáraknak – lehetőleg minél hamarabb és 0%-os áfával, vagy engedje a könyveket ingyen használni a veszélyhelyzet ideje alatt.
 • Finnország: vége a karanténnak Dél-Finnországban.
 • Lettország: május 12-ig meghosszabbították a karantént, a diákok azonban még ennél is tovább maradhatnak otthon, ebben a tanévben ugyanis már nem fognak nekik becsöngetni. A könyvesboltok ugyan nyitva vannak hétköznap, a könyves szövetség azt kérte a kormánytól, hadd nyithassanak ki a hipermarketekben lévők.
 • Hollandia: több könyvesbolt is újra várja a vevőit, de csak hogy átvegyék a megrendeléseiket.
 • Olaszország: a kormány engedélyezte, hogy újranyissanak a könyvesboltok, ám ezt több tartomány vezetősége felülírta. Az olasz kultúrminiszter üdvözölte a lépést, és úgy vélte, ezzel elismerték a könyvek "esszenciális" voltát.

World Book Day
Miguel de Cervantes és William Shakespeare, akik 1616. április 23-án haltak meg, tiszteletére minden évben április 23-án tartják a World Book Dayt. Különösen most fontosak azok az egyének, akik a könyvek mögött, így az egész könyves szektor mögött állnak: az írók.  #behindeverybook hashtaggel kéri a European Writer's Council az írókat, hogy fotózkodjanak le egy könyvükkel, és hívják fel a figyelmet az ő helyzetükre is.
UK-ben aznap este 7 órától tartanak nemzeti olvasós órát a World Book Night keretében.

.

Tavasz 2020 pályázat iskolásoknak
Tavasz 2020 címmel alkotói pályázatot hirdettünk általános és középiskolás diákok számára, hogy megörökítsük, összegyűjtsük és megőrizzük a jövő számára ezeket a rendkívüli helyzetben született műveket. Nevezni verssel, novellával, festménnyel, rajzzal, fotóval és rövid videóval is lehet 2020. május 31-ig a tavasz2020__kukac__mkke__pont__hu e-mail-címre küldve. #tavasz2020
Facebook-esemény

Szemezgetés a Publishers Weekly hírleveleiből
Mentsd meg a helyi könyvesboltod akció Ausztráliában
Töltsd ki a kérdőívet, és megmondom, milyen olvasó vagy – könyvajánlókkal a forgalomnövelésért

Végleg elmarad az idei BookExpo és BookCon
Mobilra költözött több száz angol nyelvű manga
Legyen egyedi könyves háttered Zoomon!
Argentínában elindulhatott a könyvek házhozszállítása
Szakácskönyvvel a vendéglátósok megmentéséért
Ingyenes COVID-19 képes e-könyv gyerekeknek
Authors Guild felmérése alapján az írók 54%-ának csökkent a bevétele