Hírek a nemzetközi könyves világból

2020. április 29.

A FEP és az olasz könyvszövetség mintájára heti hírlevelet indítunk, melyben összefoglaljuk, mi történik a könyves világban.
 
Maradj otthon!
#otthonolvasom

Szemezgetés a FEP körleveléből 

Mi újság nálatok? csoportot indított a FEP WhatsAppon. Íme egy kis válogatás a különböző országokból származó hírekből:

 • Észtország: még várnak a kormány végső döntésére három támogatást illetően: az ELLU (e-könyvtár) 10 000 EUR értékű e-könyv-licenszéről; 300 000 EUR-s könyvtárak által elkölthető büdzséről, melyet könyvekre fordítanának; az írókat támogató 100 000 EUR-s segélycsomagról.
 • UK: a kiadók támogatása végett 5 intézkedést szorgalmaz a könyves szövetség:
  1. helyi adócsökkentés: több szféra vállalkozásai is jelentkezhettek már adócsökkentésért a helyi hivataloknál (pl. jótékonysági cégek, kiskereskedők, lapkiadók), de a kiadókra nem gondoltak.
  2. meghosszabbított kamatmentesség: változtassák meg a hitelek kamatmentes időszakát egyről két évre.
  3. részmunkaidős foglalkoztatás: vezessen be a kormány további gazdasági támogatási intézkedéseket annak lehetővé tétele érdekében, hogy a munkáltatók a teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottak munkaidejét részmunkaidőre csökkenthessék, ahelyett, hogy kényszerszabadságra kelljen küldeniük őket.
  4. ellátási lánc megvédése: mivel most a bezárások miatt megakadt az ellátási lánc, pl. a nyomdáknak nincs hová szállítaniuk a kész könyveket, ill. a fizetésképtelenség is gondot okozhat, bizonytalanság ütötte fel a fejét a kiadói ágazaton belül. Ezért lenne mihamarabb szükség visszaállítani az eredeti működést.
  5. tanulás finanszírozása: kérik, a kormány biztosítsa, hogy az iskolák, főiskolák és egyetemek rendelkezzenek elegendő forrással az otthoni tanulási környezetbe történő zökkenőmentes átálláshoz. A kiadók így is jelentős árengedményt nyújtanak, ezzel segítve az iskolákat a szükséges anyagok beszerzésében, de célzott finanszírozással háttértől függetlenül minden tanulónak biztosítani kellene a megfelelő felszerelést.
  Jó hír, hogy az Arts Council England 151 000 GBP értékben kíván a könyvtáraknak e- és hangoskönyveket vásárolni. A UK-ben található 151 közkönyvtár mindegyike így kap 1000 GBP-t, mivel az elmúlt hónapban látványosan megnőtt a beiratkozottak száma, egészen pontosan az előző évihez képest 600%-kal.
 • Franciaország: a karantén 5. hetének eredménye az előző évihez képest -69%-os csökkenést mutatott, de legalább a TV-ben elkezdtek könyvajánlókat adni, amit Instagramon is folytatnak. 
  Ebben a talk show-ban pedig a könyvterjesztők jelenlegi helyzetéről beszéltek, ezekben a cikkekben pedig azt boncolják, vajon az e-könyvek új korszaka kezdődik-e el most, hogy be vannak zárva a könyvesboltok.
  Vincent Montagne-nyal, a Syndicat national de l'édition (SNE) elnökével készült interjúból képet kaphatunk a francia kiadók helyzetéről. Ő azt szorgalmazza, hogy a karantén végén, május 11-én nyissanak ki a könyvesboltok.
 • Olaszország: míg márciusban az olasz szövetség felmérésében a kiadók 34%-a válaszolt igennel arra a kérdésre, hogy tervezik-e későbbi időpontra módosítani a kiadványaik megjelentetését, addig a május–augusztus időszakra nézve már 42%-uk tett így. Inkább az év vége felére koncentrálnak, és szeptember–decemberre csoportosítják át címeiket. Abban reménykednek, a karácsonyi bevétel segít visszanyerni erejüket. Következzék néhány szám a legújabb felmérésből: 21 000-rel kevesebb cím fog megjelenni idén, 12 500 címet eleve blokkoltak, 44,5 millió példánnyal kevesebbet nyomnak, és 2900 címmel kevesebbet fordítanak le. Az e- és hangoskönyvek éves tervéhez azonban nem nagyon nyúlnak, csak elenyésző számú kiadó nyilatkozott úgy, hogy kevesebb digitális kiadványt tervezne kiadni.
  Olaszországban létrehoztak egy létszámcsökkentési alapot, melyre két hét alatt 21%-kal többen jelentkeztek. Azon kiadóknak a hányada, akik már éltek vele, vagy csak gondolkoztak rajta, márciusban 64% volt, az utóbbi két hétben ez a szám 70%-ra nőtt.
 • Portugália: a kulturális miniszter 400 000 EUR-s támogatást ajánlott fel a kis kiadóknak, cégenként max. 5000 EUR-t, és 45 000 EUR-t íróknak. A szövetség (APEL) szerint ez az intézkedés sértő, és a már így is térdre rogyott szektornak intézett fejbekólintás. APEL megmozgat minden követ (találkozik a köztársasági elnökkel, politikusokkal, nyílt levelet ír), hogy rávilágítson, mennyire nem törődik a kormány a könyves ágazattal.
 • Írország: An Post, az ír posta külön díjszabással szállítja mostantól a független könyvkereskedők csomagjait: 30 EUR-s megrendelés alatt 2,95 EUR-ért, felette pedig ingyen.
 • Szlovákia: Igor Matovič miniszterelnök április 22-től 4 fázisban vezetett be lépéseket. Az 1. fázisban kinyithatnak a 300 nm-nél kisebb üzletek (beleértve a könyvesboltokat is – kivéve a shopping centerekben lévőket, azok továbbra is zárva maradnak). Kötelező maszkot viselni, és betartani a higiéniai előírásokat. Ha nem nő a fertőzöttek száma, enyhíthetnek a szabályokon. Két hét elteltével döntenek majd a szakemberekkel arról, hogy továbblépjenek-e a 2. fázisba.
  Közben speciális program indult a könyvtáraknak a Szlovák Művészeti Tanáccsal karöltve, melynek keretében a könyvtárak a helyi könyvkereskedőktől vásárolhatnak könyveket.

 

Európai Parlament

 • Spanyolország, Észtország és Csehország csatlakozott azon országok közé, ahol csökkentették a digitális publikációk áfáját. Spanyolországban mostantól minden könyv áfája (papír és elektronikus) 4%. Észtországban a parlament május elsejétől elfogadta a digitális kiadványok 9%-os áfáját. Csehországban szintén ettől a naptól van érvényben az e-könyvek csökkentett áfája. Ezzel az EU-ban már 18 országban redukálódott a digitális kiadványok áfája, és a sor csak folytatódik: Izland, Norvégia és Szerbia lesz a következő, UK pedig decemberben csatlakozik a társasághoz.
 • Fordítási pályázat
  Május 28-ig meghosszabbították a Creative Europe program fordítástámogatási pályázatának beadási határidejét.

   

     

 • A kulturális és kreatív szektor továbbra is veszélyben van, állítják európai parlamenti képviselők. Ez a két ágazat főként egyéni alkotókból, kkv-kből, nonprofit társaságokból áll. Státuszuk miatt gyakran ütköznek nehézségbe, ha nemzeti vagy EU-s támogatásra pályáznak. Ezért kérik a képviselők, hogy bővítsék ki a Creative Europe programot, és ha kell, vegyenek el a 2021-es büdzséből, vagy más alapokból csoportosítsanak át összegeket, majd amilyen gyorsan csak lehet, juttassák el a két szektorhoz.

Szemezgetés a Publishers Weekly hírleveleiből
A Covid–19 nemcsak azt változtatja meg, hol vásárolnak az olvasók, hanem azt is, hogy mit
Első körben 200 alkotó kap 5000 USD-t
Elindult a regisztráció az új virtuális Bolognai Könyvvásárra

 
Nem segítség a brit íróknak a kormány támogatása
 
Kensington újabb könyvmérettel áll elő szeptembertől: a Mass Maxszel
 
A papírkönyvek forgalma 3,5%-ot esett április közepére az USA-ban
 
Az Amazon volt a titkos adakozó, aki segített a könyvterjesztőkön UK-ben
 
Vivendi bevásárolta magát a Hachette Livre-be, Franciaország legnagyobb kiadójába
 
A gyerekkönyvírók a világhálóra költöztek
 
We Need Diverse Books arra kéri a kiadókat, a járvány után is engedjék meg a home office-t munkavállalóiknak