Hírek a nemzetközi könyves világból

2020. május 6.

A FEP és az olasz könyvszövetség mintájára heti hírlevelet indítunk, melyben összefoglaljuk, mi történik a könyves világban.
 
Maradj otthon!
#otthonolvasom

Szemezgetés a FEP körleveléből 

Mi újság nálatok? csoportot indított a FEP WhatsAppon. Íme egy kis válogatás a különböző országokból származó hírekből:

 • Franciaország: a miniszterelnök bejelentette az újranyitási tervet. Május 11-től kezdve lassan elkezdenek enyhíteni a szabályokon. Becsöngetnek az alsósoknak, később pedig júniusig fokozatosan a felsősöknek és középiskolásoknak is. Azokon a területeken azonban, ahol magas a fertőzöttek száma, maradnak a szigorú előírások. Ami a könyveseket illeti: márciusban 33%-ot csökkent a könyvforgalom. 
 • Hollandia: itt a boltok már nyitva vannak, vagy most nyitnak újra. (1,5 métert be kell tartani, ami kis nehézséget okoz az üzletekben.) Amit látni a számokból, hogy az online piac leelőzte az offline piacot, és a könyvforgalom ott továbbra is nagyobb, mint fizikai társánál. Jó hír, hogy az egész évet nézve +4%-nál tartanak a holland könyvek, az online eladások 12%-kal nőttek, az offline pedig 8%-ot csökkent. Persze mindez az első, erős negyedévnek köszönhető. 2019 ugyanazon hetéhez képest múlt héten a könyveladás 5%-kal volt kevesebb, és míg az online eladás 35%-kal erősödött, ugyanennyit vesztett az offline. Az olvasásnépszerűsítő kampány (#ikleesthuis) olyan sikeres lett, hogy a lakosság 17%-a hallott róla. Úgy tűnik, az emberek többet olvasnak (kicsivel maradt le az olvasás a netflixezéstől), főleg az ún. medium és light olvasók.
  Az általános iskolák megnyitják kapuikat az alsósoknak, de tartani kell a 1,5 métert, ezért valószínűleg megbontják majd az osztályokat. Az óvodák is üzemelnek, ahogy szoktak, a felsősök pedig június elsejétől kezdve járhatnak újra iskolába. Az egyetemek szeptemberben kezdenek.
 • Németország: mérettől függetlenül szinte mindegyik könyvesbolt kinyitott, és részlegesen még a nyári szünet előtt az iskolák is így tesznek.
 • Görögország: április 28-án a miniszterelnök bejelentette, hogy 7 fázisban térnek vissza a rendes kerékvágásba. Május 4-én nyithattak ki a könyvesboltok (20 m2-en egyszerre 4 ember tartózkodhat, 100 m2-en 12). Kötelező a maszk viselése. Az oktatási minisztérium és a könyves szövetség megállapodott abban, hogy az állam felsőoktatási tankönyveket vásárol, melyeket futárok szállítanak ki a kiadók költségén. Így egy hónapon belül kb. 1 millió könyvet fognak feladni. A könyves szövetség, némi lobbizás és a média segítségével sikerült elérni, hogy a futárcégek zöme csökkentse árait. A szövetség emellett a tömeges szállításról további logisztikai vállalatokkal tárgyal.
 • Olaszország: Lombardia, Piemonte és Campania tartományok csatlakoztak utoljára a nyitáshoz, ők teszik ki a könyves piac több mint 40%-át.
  Április 29-én három szövetség: a könyvtárosok (AIB), kiadók (AIE) és könyvterjesztők (ALI) ismét felszólította a parlamentet, hogy mentse meg a szektort és annak képviselőit. Szerintük azonnali segítségre van szüksége főként a kisebb cégeknek, könyvtáraknak, munkatársaknak, szerzőknek, fordítóknak, ezért közvetlen támogatást sürgetnek nekik. Két módot is ajánlottak erre: vásároljon az állam a helyi könyvesboltoktól könyvet a közkönyvtáraknak, ill. a kultúra utalványhoz hasonló eszközzel ösztönözze az egyéni vásárlókat (az ún. 18App hihetetlen sikernek bizonyult). Hogy az ellátási lánc ne szakadjon meg, hozzá lehet nyúlni még a papír árához, a bérleti díjhoz, és át lehet alakítani a helyiségeket. És elkezdődött a világ első virtuális könyvvására. Itt lehet belépni
 • Portugália: május 4-től kinyithattak a könyvesboltok, a maszk viselése kötelező, kézfertőtlenítőket helyeztek ki, és 10 m2-en max. 2 ember tartózkodhat.
 • Románia: a tanintézmények zárva maradnak szeptemberig/októberig. A könyvesboltok az elsők között lehetnek, amik kinyithatnak május 15. után, amikor is véget ér a karantén. És bár többször is kérték, hiába, semmilyen támogatást nem kapnak a könyvesek. Ugyan azon elgondolkodik a kormány, hogy csökkentse az e-könyvek áfáját (a könyvforgalom kevesebb mint 1%-t teszi ki az e-könyv). Szintén május 15-től lehet élni a "Kurzarbeit"-tal, bár a részleteket még nem tudni, viszont ez a kiadóknak jól jöhet.
 • Dánia: a fizikai könyvek piaca márciusban és áprilisban 30%-os csökkenést mutatott, bár Dániáról általánosságban elmondható, hogy nem a tavasz a legerősebb szezonjuk. Egy nagy, 30 bolttal rendelkező cég, az Arnold Busck csődölt be múlt héten. Remélik, hogy mások átveszik majd az üzletek üzemeltetését, és ezzel nem szűnik meg ez az árusítási lehetőség a kiadóknak.
 • Finnország: a könyves szövetség felmérése szerint 40%-ot esett a könyvesbolti forgalom. Fontos megjegyezni, hogy a kiadók könyvforgalmának 40%-a származik könyvesbolti eladásból. Egy másik, telefonos felmérésből az derült ki, hogy a kiadók munkatársai távmunkában dolgoznak, nem történtek elbocsátások, és az éves tervüket sem változtatták meg. Bár a fenti csatornán csökkent a bevételük, a hangos- és e-könyveké nőtt, ahogyan a szupermarketeken keresztüli és online forgalmuk is. Különösen a gyerekkönyveké. Egyébként a finn történelem azt bizonyítja, hogy krízishelyzetekben a finnek előszeretettel fordulnak a könyvekhez.
 • Lettország: a kormány támogatta ugyan a kiadókat, de a nagyokat nem, mivel "túl sok" a bevételük. Ettől függetlenül továbbra is az állam segítségét kérik a könyvesek, pl. könyvtáraknak vásárolhatna könyveket, ill. utalványokat adhatna ki, valamint csökkenthetné a könyvek áfáját 5%-ra.
 • Spanyolország: az utóbbi hetekben -80%-os forgalomcsökkenést könyveltek el a szektorban. A könyvesek 50%-a kezdett átmeneti elbocsátásokba, négyből ketten igényeltek hiteleket a likviditási hiány miatt, ezeknek a 60%-a még függőben van. Felmérték, hogy a hazai forgalom a felére csökkent (1,2 milliárd EUR), a külföldi (Dél- és Közép-Amerika) pedig 70%-kal kevesebb (400 millió EUR). Egyelőre sajnos nem tűnik úgy, hogy a kormány segédkezet nyújtana a súlyos bajban lévő ágazatnak. Egyetlen vigaszuk, hogy május 11-től kinyithattak a könyvesboltok.
 • UK: a kormány úgy döntött, előrébb hozza a digitális publikációk áfájának ügyét, és május elsejétől életbe is lépett a törvény. Mostantól az e-könyvek, e-lapok, e-magazinok és e-tanulmányok áfája megegyezik a nem e-s társukéval, vagyis 0%-kal! Egyetlen kivételt a hangoskönyvek képeznek, de a szövetség nem adta fel az ő ügyüket sem.

Szemezgetés a Publishers Weekly hírleveleiből
Kihirdették az idei Pulitzer-díjakat
És a legjobb gyerekkönyvkiadókat (Bologna)
A virtuális találkozás a szerzőkkel az új trend
Augusztusban folytatódik a Twilight-sorozat

Térképen, hol oldják fel a karantént az USA-ban
Milyen nehézségekkel kell szembenézniük a boltoknak újranyitáskor
Portugál írók közösen írnak karanténnovellát
Az USA-ba 10,1%-ot emelkedett a papírkönyvek forgalma
75 év után először adják ki Simone de Beauvoir regényét
A kormány segítségét kérik a brit könyvkereskedők
Petíció és a Poetry Foundation mély zsebe
Tarolnak a felnőtt színezők és keresztrejtvények