Hírek a nemzetközi könyves világból

2020. május 13.

A FEP és az olasz könyvszövetség mintájára heti hírlevelet indítunk, melyben összefoglaljuk, mi történik a könyves világban.
 
Maradj otthon!
#otthonolvasom

Szemezgetés a FEP körleveléből 

Mi újság nálatok? csoportot indított a FEP WhatsAppon. Íme egy kis válogatás a különböző országokból származó hírekből:

 • Belgium: a liberálisok a francia ajkú részről azt javasolják, a munkavállalók bérük egy részeként kaphassanak alacsony adókategóriába eső utalványokat, melyekkel nemcsak ételt lehetne vásárolni, hanem mozi-, színházjegyeket és könyveket is. Előszeretettel hívják ezt az utalványt kultúra utalványnak (vagy még jobb néven: könyvutalványnak).
  Május 11-én kinyitottak a könyvesboltok és a könyvtárak. Január 1. – május 3. időszakban az eladások 5,8%-ot csökkentek. A könyves szövetség azért lobbizik most, hogy egy alappal támogassák a kiadókat, és tömegesen szerezzenek be belga könyveket. A minisztériummal együtt éppen azt dolgozzák ki, hogyan részesülhetne az intézkedés előnyeiből az összes kiadó, függetlenül a méretétől, és hogy tagja-e a szövetségnek.
 • UK: a kiadóvezetők úgy nyilatkoztak, sokkolta őket a boltbezárás. Egyesek 60%-ot vesztettek bevételükből, mások még ennél is többet. A kis kiadók, melyeknek nincs marketingre büdzséjük, a könyvkereskedőktől függnek, egyedül ők tudják eljuttatni kiadványaikat az olvasókhoz. A könyvesbolti eladások 90%-ot estek, állítja egy nyugat-yorkshire-i kiadó. Ha nem nyitnak meg a boltok a főutcán szeptemberig, nagy nehézségekbe fognak ütközni.
 • Lettország: egyedi példával járt elöl Európában a Lett Nemzeti Könyvtár, a Copyright and Communication Consulting Agency (AKKA) és a Lett Írószövetség (LAA). Felmerült ugyanis az e-periodikák (több mint 1400 újság, magazin digitális verziója 1748-tól fogva) kérdése. AKKA/LAA megegyezett a licenszekről, így a veszélyhelyzet végéig bárki az országban ingyen férhet hozzá ezekhez a kiadványokhoz a könyvtár honlapján. Hasonló módon egy digitalizált könyvkollekció (több mint 10 000 mű a 17. századtól kezdve a 20. század végéig) is elérhetővé vált csak fizetősen a közönség számára. A felmerülő költségeket a Kulturális Minisztérium állja. Az is elképzelhető, hogy a mostani engedmények részben később is megmaradnak.
 • Németország: a Media Control elemzését itt lehet elolvasni arról, hogyan alakultak a számok az első hét végén az újranyitás óta és a járvány alatt.
  Az kiemelhető, hogy az időszak legnagyobb vesztesei az útikönyvek, melyek szokásos árbevételük majdnem egyharmadának inthettek búcsút.
 • Hollandia: az idei év számai +2%-ot mutatnak általánosságban, +4%-ot a holland nyelvű könyvek javára. Az online eladások megugrottak 16%-kal, az offline viszont esett 8,6%-ot. Elmondható tehát, hogy a holland piac nem szenvedett drámai változást eddig. Sőt, meglepően kevesebb könyvesbolt adta be a lakatkulcsot idén a tavalyi időszakhoz képest. Azért a kiadók már tűkön ülve várják a boltok újranyitását, mivel az export jelentős náluk.
  A holland Amazon, a bol.com továbbra is szorgalmasan végzi a házhozszállításokat. Őt a Central Bookhouse szolgálja ki, mely egyébként ellátja az összes többi kiskereskedést is, és az e-könyvek is hozzá tartoznak.
  A könyvkereskedők már új címeket is berendeltek a kiadóktól, melyeknek ők eleget tesznek.
  Egyelőre a kormány fizeti a személyzet költségeinek 90%-át, legalább három hónapig. Ezzel a lehetőséggel sok kiadó élt. És a kormány előkészített 300 millió EUR-t is a kulturális szektornak a járvány utóhatásai és a várható recesszió leküzdésére.
 • Írország: június 8-án fognak kinyitni a könyvesboltok, többen azt tervezik, csak csökkentett nyitvatartási idővel és kevesebb alkalmazottal. Jelenleg a könyvesboltok 60%-a működik, hogy feladhassák a megrendelt könyveket, melyek a szokásos mennyiségnek csak a 20%-a.
  A járvány alatt az előző évihez képest 30%-ot csökkent a könyvpiac bevétele.
 • Románia: kinyitott a könyvesboltok egyharmada Bukarestben, a többiekről nem tudni, talán május 15. után húzzák fel a redőnyt.
 • Spanyolország: a kormány beleegyezett egy 75 millió eurós támogatásba a kulturális szektor számára, de ebből csupán 4 millió EUR (5%) jut a könyves szakmának (főleg a boltoknak). Ez elég furcsa, mivel a szektor legnagyobb részét (32%) a könyvipar teszi ki. Azért az jó hír, hogy a kormány egyúttal jóváhagyott egy 760 millió eurós pénzügyi csomagot is a likviditás elérése érdekében.
 • Franciaország: az első negyedévben 11%-ot csökkentek az eladások, a könyvforgalmazók 20-40%-os visszaesésre számítanak egész évre nézve. Kinyitottak a boltok, jó volt sok embert látni ott.
 • Szerbia: a legtöbb könyvesbolt mostanra kinyitott, és persze csak maszkban lehet bemenni. Minden könyvhöz köthető esemény elmaradt: fesztiválok, kisebb könyvvásárok. Néhányukat áttették nyárra vagy jövőre. A könyvklubbok és könyvpromóciók pedig virtuálissá váltak. Október végén tartják a belgrádi könyvvásárt, mely a legnagyobb és legfontosabb vásár a kiadók számára, mivel sok bevételt hoz a konyhára nekik, és a kulturális élet meghatározója.

Wikipédia
Sajnálatosnak mondható talán, de megszületett a koronavírus-járvány művészeti és kulturális szektort ért csapásáról szóló Wikipédia-szócikk.

Szemezgetés a Publishers Weekly hírleveleiből

Képregényalbumok a csúcson

Dedikálás helyett virtuális olvasótalálkozók

Simon & Schusternél 16%-ot emelkedtek az online eladások
 
BookExpo a Facebookon
 
Interjú a Frankfurti Könyvvásár elnökével, Juergen Boosszal
A Frankfurti Könyvvásár koronavírusról szóló oldala egyébként itt található.
 
Még egy interjú: a Conference of International Book Fair Directors titkárával