MKKE Hírlevél 2022. január

Visszatekintés a tavalyi évre és tervek 2022-re

BUDAPEST 150

Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése közötti együttműködés eredményeképpen Budapest 2021-ben megpályázta az UNESCO felügyelete alatt zajló 2023-as World Book Capital címet, hogy 2023-ban, Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójának alkalmából Budapest lehessen a Világ Könyvfővárosa. Az MKKE képviseletében az előkészítő és az állandó programbizottság tagja lett Dr. Gál Katalin elnök.

Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes asszony arról tájékoztatott, hogy több, mint 10 pályázat érkezett be az UNESCO-hoz, és a szakmai bírálók Budapest pályázatát értékelték a legerősebbnek, azonban a végső döntést az UNESCO főigazgatója hozta meg, aki geopolitikai logika mentén Accra (Ghána) városának adta a Világ Könyvfővárosa 2023 címet.

Mindamellett, a programbizottság döntése alapján a tervezett projekt megvalósításra kerül, és az eseménysorozat zászlóshajójaként integrálódik a jubileumi 150 évfordulós rendezvények közé. A Budapest 150 című rendezvénysorozat programbizottságának tagja Dr. Gál Katalin, a szakmai tanácsadó testület elnökének Nyáry Krisztiánt választották. Gál Kati javaslatára a könyves nagyrendezvények lehetnének a programsorozat legfőbb színterei – 2022-ben a programsorozat előkészületei megkezdődnek.

TISZTÚJÍTÁS 2021-BEN

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2021. szeptember 14-ei Tisztújító Taggyűlésén a Társasági Szerződésben foglaltaknak megfelelően megválasztotta tisztségviselőit. A részletes névsort tartalmazó jegyzőkönyv megtalálható az MKKE weboldalán:

https://mkke.hu/archivum/taggyulesi_hatarozatok/2021_09_14_taggyules_hatarozatok

Az Egyesülés elnökeként ismételten Dr. Gál Katalin, elnök-helyettesként Dr. Szemere Gabriella és Budaházy Árpád kapott bizalmat a következő három évre.

KÖNYVES NAGYRENDEZVÉNYEK BUDAPESTEN

A kiállítók többsége minden idők legsikeresebb, legjobb hangulatú és leglátogatottabb Ünnepi Könyvheteként értékelte a 2021-es eseményt. Száznegyven könyves pavilonban 174 kiadó kínálta könyveit szeptember 2-6. között a Vörösmarty tér környékén és a Duna-korzón. Az ünnepélyes megnyitón került sor a Szép Magyar Könyv 2020 verseny díjainak átadására is, ami 2021-ben a Magyar Tudományok Akadémia különdíjával bővült.

A 93. Ünnepi Könyvhetet hagyományos időpontban, 2022. június 9-12. között rendezzük meg a Vörösmarty tér és a Duna-korzó területén. A jelentkezési dokumentációk rövidesen elérhetők lesznek az MKKE weboldalán.

2021-ben a járványhelyzet fokozatos romlása miatt az MKKE elnöksége úgy határozott, hogy a novemberre tervezett 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezését – a zárt térben zajló több napos rendezvény egészségügyi következményeitől és a külföldi kiállítók távolmaradásától tartva – elhalasztja.

Az idei Könyvfesztivált 2022. szeptember 29. és október 2. között tartjuk meg a Millenáris Parkban.

92.ÜKH_megnyitó

FRANKFURTER BUCHMESSE 2021

A tavalyi évben október 21-én nyitotta meg kapuit a nagy múltú Frankfurti Könyvvásár, ahol 80 ország, több mint 1500 kiállítója képviseltette magát. A világ legnagyobb könyvszakmai találkozóját Margaret Atwood kanadai író nyitotta meg. Ezúton is köszönjük szépen az együttműködő kiadóknak, a Petőfi Kulturális Ügynökségnek a stand előállításához nyújtott anyagi segítséget, és mindazon szervezőnek, akik részvételükkel és munkájukkal támogatták a magyar jelenlét sikerét.

frankfurt 2021

TÁMOGATÁSOK

2021-ban is sikeresen működtünk együtt a Fővárosi Önkormányzattal, amely a Szép Magyar Könyv verseny Főpolgármesteri Különdíjának összegét a rendelkezésünkre bocsátotta.

Az SZMK különdíjak összegét tavaly is biztosította a köztársasági elnök, a miniszterelnök és az EMMI kulturális államtitkára, valamint a Magyar Tudományos Akadémia, illetve számíthattunk a magán alapítású Tamás László-különdíjra is a Tamás-család részéről.

2021-ben az NKA Fesztiválok Kollégiuma pályázatán 10 millió forintot igényeltünk, végül 3 millió forintot nyertünk el az Ünnepi Könyvhét megszervezésére. 2020 novemberében részt vettünk az NKA Szépirodalmi Kollégiumának meghívásos pályázatán, ahol a standok költségeihez való hozzájárulásként 3,4 millió forintot ítéltek meg az MKKE részére. Az Ünnepi Könyvhét lebonyolításhoz pályázati úton további 1 millió forintot nyertünk el, melyet a járványügyi ajánlások által javasolt feltételek biztosítására fordítottunk.

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál megrendezésére 15 millió forint támogatási összeget igényeltünk az NKA Fesztiválok Kollégiuma pályázatán, ebből 3 millió forintot ítéltek meg.

AZ MKKE SAJTÓHÍREKBEN

Értetlenül állnak a könyvterjesztők a pedofiltörvény végrehajtási rendelete előtt | 24.hu
Az MKKE kiáll a homofóbtörvény ellen – KULTer.hu
Évtizedes csúcson a könyvkiadás, Arany János az aranyérmes - Infostart.hu
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szerint aggasztó és átgondolatlan a Fidesz homofób törvénye (444.hu)
Jót tett a könyvhétnek a járvány miatti csúszás - Infostart.hu
Pompás 92. könyvhétre számíthatunk – Infovilág (infovilag.hu)
Értetlenül állnak a könyvterjesztők a pedofiltörvény végrehajtási rendelete előtt | 24.hu
Népszava | „Akár a Bibliát is lefóliázhatnák” (nepszava.hu)
Néhány kis könyvkiadó hibernálta magát (vg.hu)
Telex: Az új jogszabály szigorú értelmezésében akár a Bibliát is le lehetne fóliázni a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete szerint
Magyar Szó Online - Kultúra - A papír és a nyomdafesték ünnepe (magyarszo.rs)
A könyvterjesztők szerint komoly cenzori apparátus felállítását feltételezi a kormány "gyermekvédelmi rendelete" | Magyar Narancs
Hírklikk - Akár a Bibliát is lefóliázhatnák a „gyermekvédelmi" törvény miatt (hirklikk.hu)
Az új évtized Harry Pottere is megjelenhet idén: kolosszális könyves év válhat 2021-ből (penzcentrum.hu)
Index - Kultúr - Évszakot vált az Ünnepi Könyvhét, idén szeptember másodikán indul
Megnyílt a 92. Ünnepi Könyvhét - kulturport.hu (ma.hu)
El kell távolítani a Bibliát a templomok 200 méteres körzetében? | Media1
Jó hírt kaptak a könyvek szerelmesei - Napi.hu

Érdekképviseleti tevékenység

ÁLLAMI KÖNYVVÁSÁRLÁSI AKCIÓ

2021. tavaszán a járványhelyzet könyvszakmát sújtó következményeinek enyhítésére a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tárgyalásokat folytatott Demeter Szilárddal, a nemzeti könyvtár, a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért felelős miniszteri biztossal. A megbeszélések eredményeképpen, a mikro- és kisvállalkozásokat megsegítő gazdasági program égisze alatt, a 2020. évi „Könyvet otthonra” pályázathoz hasonló, 200 millió Ft keretösszegű, könyvkiadók számára meghirdetett pályázatra kerül sor. Az állami könyvvásárlási akció célja egyrészt a kiadók segítése, a boltzár miatti károk enyhítése, másrészt a köz- és iskolai könyvtárak állományának gyarapítása, színesítése volt, a kiadók által nyújtott legalább 50%-os kedvezmény igénybevételével. A pályázat lebonyolítását az MKKE a KELLO-val együttműködve végezte, a keretösszeg felhasználására az Országos Könyvtári Kuratórium (OKK) jóváhagyásával került sor.

AZ MKKE ELNÖKSÉGÉNEK 2021. ÉVI KÖZLEMÉNYE

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnöksége aggodalmát fejezte ki a parlament által elfogadott T/16365. számú törvénymódosító csomag tartalmával kapcsolatban, a jogalkotóktól annak mielőbbi felülvizsgálatát kérve.
Továbbra is megerősítenénk, hogy amennyiben a propagandatörvény kapcsán kérdés vagy jogsérelem lehetősége merül fel a jövőben, forduljatok a könyvszakma érdekvédelmi képviseletét is biztosító Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesüléséhez.

„Szervezetünk teljes mértékben támogatja a gyermek és fiatalkorúak védelmét, azonban semmiképp sem értünk egyet a bűncselekménynek számító pedofília és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientáció összemosásával. Mindemellett, elfogadott formájában a gyermekek fokozottabb védelmének biztosítása helyett a művészi- és szólásszabadság, a könyvkiadás és -terjesztés korlátozásának feltételeit teremti meg, amit elfogadhatatlannak tartunk.

Nem világos számunkra továbbá, hogy mit jelent a szexuális tartalmak öncélú megjelenítésének, a nemváltás ábrázolásának tilalma, hiszen eszerint a világ- és a magyar irodalom remekművei, többek közt a középiskolai tananyag részét képező számos szerző (Szapphó, Ovidius, Verlaine, Rimbaud, Thomas Mann, Proust, Shakespeare, stb.) művei, de pl. Babits Mihály, Weöres Sándor, Faludy György erotikus utalásokat tartalmazó versei is a tilalom alá eshetnek, ami feltételezzük, hogy nem lehetett célja a jogalkotóknak.

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének tagjai sokféle ízlést, világnézetet képviselnek, de mindannyian az olvasók igényeinek kiszolgálását, a magyar- és világirodalom, valamint az egyetemes kultúra értékeinek közlését és terjesztését tartják feladatuknak, az olvasás és a könyvkiadás szabadságát pedig olyan értéknek tekintik, amely mellett mindenkor ki kell állni.”

2021. június 16.

Aktuális hírek

AZ EURÓPAI KIADÓK SZÖVETSÉGÉNEK FRISS SAJTÓKÖZLEMÉNYE

Az alábbiakban olvasható az Európai Kiadók Szövetségének (FEP) 2022. január 20-án kiadott, a digitális szolgáltatásokról szóló törvénnyel kapcsolatos sajtóközleményének fordítása:

Az Európai Kiadók Szövetsége (FEP) tudomásul vette, hogy az Európai Parlament elfogadta a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA - Digital Services Act) rendelettervezetével kapcsolatos álláspontját. Ezzel elszalasztotta azt a lehetőséget, hogy csapást mérjen az illegális online tartalmakra.
A DSA javaslat kiemelkedő lehetőség lett volna az online szolgáltatásokra vonatkozó szabályok frissítésére és a fogyasztók biztonságos online környezetének biztosítására. „Ami offline illegális, az online is illegális” mottóval javasolt változtatásokat a FEP is támogatta, az online illegális tevékenységek gyakori elszenvedőjeként.

A kiadóknak hatékony szabályokra van szükségük tartalmuk védelmének biztosítására. Ezen kívül egyértelmű és szigorú szabályozások szükségesek az online szolgáltatások kapcsán annak biztosítására, hogy ne terjedjen illegális tartalom a szolgáltatásokat felhasználva.
Sok európai parlamenti képviselő – politikai nézettől függetlenül – fontos javaslatokat terjesztett elő a szöveg megerősítésére a plenáris ülésen, melyeket a FEP is támogatott. Az Európai Parlament végül úgy döntött, hogy korlátozza a DSA-ban rejlő lehetőségeket azáltal, hogy nem fogadott el olyan módosításokat, amelyek valóban nyomatékosan léptek volna fel az illegális tartalmakkal szemben.

Elfogadásra került egy módosítás, melyet a FEP is üdvözöl: ez előírja az „Ismerje meg üzleti ügyfelét” kötelezettséget, amely alapvető elv a káros kereskedelmi szereplők elleni küzdelemhez az interneten.

„Sajnos széles körben elterjedt az illegális online tartalom, és a kiadókat ez a mindennapi életben súlyosan érinti. Így elengedhetetlen a kiadók számára, hogy az online szolgáltatások iránt felelősséget érezzenek és az illegális tartalom elleni küzdelmet a 21. század egyik fő kihívásának tekintsék. Sajnáljuk, hogy az Európai Parlament nem ragadta meg ezt a történelmi lehetőséget, hogy lehetővé tegye a DSA számára, hogy teljesítse valós funkcióját. Most arra szólítjuk fel a társjogalkotókat, hogy az egyeztetések során harmonizálják úgy a DSA szövegét, hogy végre kimozdítsuk a digitális piacot a vadnyugati körülmények közül.” – mondta Peter Kraus vom Cleff, a FEP elnöke.

KÖNYVKIADÓKNAK SZÓLÓ PÁLYÁZAT

Az NKA Szépirodalom Kollégiumának nyílt pályázati felhívásának célja: nagy hagyománnyal rendelkező, vagy innovatív, irodalmi és irodalom-értelmező (kritikai vagy irodalomtörténeti) kulturális értékkel bíró országos, vagy fontos regionális szereppel rendelkező magyarországi kiadású és határon túli magyar nyelvű szépirodalmi sajtótermékek támogatása. A pályázati cél megvalósításának időtartama: 2022. január 1. – 2022. december 31.

A Szépirodalom Kollégiuma nyílt pályázati felhívása - Nemzeti Kulturális Alap (nka.hu)

A pályázat leadásának határideje: 2022. február 4.

SZÉP MAGYAR KÖNYV 2021 VERSENY

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2022-ben is meghirdeti a legszínvonalasabb kivitelezésű magyar könyvek számára a Szép Magyar Könyv 2021 díjakért folyó versenyt. A jelentkezés feltételeit és a részletes információkat február végén tesszük közzé.

ALAPANYAGELLÁTÁSI NEHÉZSÉGEK A NYOMDAIPARBAN

A témával kapcsolatban a következő linken érhető el egy, a problémát alaposan körbejáró cikk, melyben fontos könyvszakmai szereplők is megszólalnak:

https://24.hu/kultura/2022/01/25/papirhiany-papirar-emelkedes-konyvpiac-2021m-2022-inflacio-dragulas/

Az alábbiakban változtatás nélkül közöljük Remete Kornél, az Alföldi Nyomda kereskedelmi igazgatójának a könyvkiadókhoz címzett levelét:
„Ezúton tájékoztatjuk, hogy a nyomdaipart huzamosabb ideje sújtó ellátási problémák, és a papírárak növekedése információink szerint továbbra sem látszik megoldódni, előrejelzések alapján további papíráremelkedések várhatóak már a következő hónap elejétől.

Beszállítóink egyoldalúan és a kompromisszum lehetősége nélkül, a már megrendelt tételek esetén, azok leszállításáig bezárólag, akár többszöri áremelést érvényesítenek irányunkba, változtatják a szállítási feltételeiket és a határidőket. Ezzel ellehetetlenítik a tervezhető vevőkiszolgálást, konzisztens ajánlatkészítést. Ez olyan körülmény, melyet nyomdánk minden szándéka és erőfeszítése ellenére nem képes egymaga megoldani, ezért ezen áremelések és változások érvényesítésére kényszerülünk.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amennyiben árajánlatához, vagy már befogadott megrendeléséhez kapcsolódóan papír alapanyag beszerzése válik szükségessé, úgy az árváltozás jogát, az alapanyag beérkezéséig fenntartjuk! Tehát, abban az esetben, ha az alapanyagra váró megrendelése kapcsán beszállítónk ront az előzetesen leegyeztetett kondíciókon, úgy azokat kénytelenek vagyunk érvényesíteni.

Ezen rendelkezésünk visszavonásig érvényes, minden eddig kiadott és a mai naptól kiadásra kerülő árajánlatunkra, egyedi megállapodásra és a már befogadott megrendelésekre is.

Jelen piaci körülmények a szállítási határidőkre is negatív hatással lehetnek, így felhívjuk figyelmét, hogy az általunk előzetesen megadott gyártási és szállítási határidők az alapanyagok beérkezésének csúszása miatt kitolódhatnak. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az ilyen eseteket a lehető leghamarabb jelezzük Önök felé.

Az extrém iparági folyamatok ellenére is elkötelezettek vagyunk vevőink irányába és a rendelkezésre álló lehetőségeink mentén minden erővel a felmerülő problémák orvoslásán dolgozunk!

Türelmüket és megértésüket köszönjük!”

_______________________________________________________________________________

Nemzetközi Vásárnaptár 2022